Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Изградња меморијала: Нико неће да остане без крова

Датум објаве: петак, 30 децембра, 2016
Величина слова: A- A+

Житељи Старог сајмишта забринути због најаве изградње меморијала, а градска власт најављује. Сви становници некадашњег насеља Бежанијске баре биће стамбено обезбеђени

Фото З. Јовановић
Фото З. Јовановић

Да би стратиште постало меморијал посвећен жртвама Холокауста, ова локација мора да буде расељена. Док градске власти најављују скоро решавање свих имовинско-правних односа, житељи некадашње Бежанијске баре кажу да их још нико није обавестио ни када, ни под којим условима ће бити исељени.

Градски менаџер Горан Весић тврди да је први пут урађен попис свих фирми и појединаца који су смештени на Сајмишту и да је утврђен правни основ по ком бораве тамо.

– Сваки случај је посебан – каже Весић за “Новости”. – Има људи који су откупили некретнине грађана који поседују пословни простор, закупаца, али и оних који овде станују или раде потпуно илегално.

Без обзира на основ по коме се налазе у будућем меморијалном центру, градске власти обећавају да нико од станара неће остати стамбено необезбеђен.

– Понудићемо им алтернативне локације, имамо станове у разним деловима Београда – каже градски менаџер. – Када ће тај посао бити завршен, не можемо сада да кажемо, али ће, свакако Закон о Старом сајмишту, који је у припреми, убрзати тај процес.

На месту будућег музеја сада се налази неколико стотина домаћинстава. Станари двадесетак објеката, упркос тврдњама градске управе, кажу да их нико од надлежних није скоро посетио и да се о свим дешавањима везаним за изградњу спомен-центра информишу преко медија.

– Пресељење нам обећавају већ деценијама – каже Душан Миленковић, који у једној од зграда на Старом сајмишту живи од рођења – 66 година. – Не верујем да ће брзо бити ишта од тога, али, уколико се коначно, догоди, надам се да ћу добити адекватну замену, јер сам свој стан уредно откупио од државе.

staro_sajmiste_1

И његова комшиница Мирјана Станковић сумњичава је према најавама званичника да ће, коначно, добити условна места за живот.

– Ови објекти су стари, руинирани, запуштени – каже наша саговорница. – Нисмо улагали у њих, јер већ годинама уназад најављују расељавање. Осим тога, то су мале стамбене јединице, од двадесетак, тридесетак квадрата, у којима живе целе породице. Свима нама одговарало би да се преселимо у бољи простор. Засада, међутим, још само чекамо. Надамо се, само, да нећемо завршити на улици.

Осим стамбених зграда, на некадашњем стратишту из Другог светског рата, сада се налазе и пословни простори, продавнице, ресторани и ноћни клуб.

ТРОШКОВИ

УКОЛИКО у Народној скупштини буде изгласан Закон о Старом сајмишту, надлежност над будућим меморијалом град ће поделити са републиком. Средства за изградњу меморијала, али и решавање имовинско-правних односа са садашњим станарима, биће обезбеђена и из републичког буџета.

УМЕТНИЦИ РАСЕЉЕНИ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

ЦЕНТРАЛНА кула Меморијалног комплекса на Старом сајмишту крајем прошле године потпуно је расељена. У њој су деценијама уназад били смештени атељеи познатих уметника, који су од града добили простор за рад на другим локацијама. Део њих негодовао је због пресељења, али и због тога што ни у кули, нити око ње, неће бити ниједног обележја о богатом и вредном културном стваралаштву које је ово место изнедрило.

Аутор: М. Љ. ПОПОВИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Старо сајмиште: Један музеј за све жртве | Јадовно 1941.

Весић: У припреми Закон о Старом сајмишту | Јадовно 1941.

Три музеја за три народа жртве | Јадовно 1941.


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top