fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izetbegović: Sudar dva prava rješava se ratom

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je večeras da se sukob u regionu može desiti ako jedna grupa na Balkanu umisli da ima pravo koje se sudara sa pravom druge grupe i istakao da se „sudar dva prava rješava ratom“.

„Ako budemo imali referendum koji najavljuje SNSD i Milorad Dodik, ako misle da olovkom naprave otcjepljenje koje nisu uspjeli tenkovima, tada se ne zna koga mogu uvući u tu spiralu. Bitno je da idemo ka pomirenju“, rekao je Izetbegović.

Izetbegović smatra da je njemački kancelar Angela Merkel pretjerala sa izjavom da bi na Balkanu moglo doći do novih sukoba ukoliko zemlje EU zatvore granice zbog migrantske krize.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, kao što njemu nije bilo teško reći da Srbija priznaje teritorijalni integritet BiH, tako Izetbegović i drugi treba da kažu da će Republika Srpska postojati, kako bi je umirili.

„Neki maštaju da Republiku Srpsku olovkom precrtaju, kao što neki maštaju da olovkom mogu precrtati BiH“, rekao je Vučić, gostujući na Televiziji „N1“ zajedno sa Izetbegovićem.

Na ovu konstataciju Vučića, Izetbegović je odgovorio da je „prije 15 godina rekao da neće ukidati Republiku Srpsku, niti će oni ukinuti BiH“.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija priznati nezavisnost Republike Srpske, Vučić je rekao da je najveći interes Srbije stabilnost.

„Kako bi gradili odnose sa Bošnjacima ako bi rekli da BiH više ne postoji. Moja obaveza je da štitim interese srpskog naroda i to Srbija garantuje Dejtonskim mirovnim sporazumom“, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija u ovom mandatu neće postati dio NATO saveza, te da nedavni protesti i dešavanja u Crnoj Gori nemaju veze sa Rusijom.

Vučić je odbacio navode da je i Srbija umiješana u nerede.

Povodom komentara iz Moskve da neko u regionu radi na podizanju tenzija, Vučić je rekao da je dovoljno pogledati situaciju u Makedoniji, Crnoj Gori, Prištini, te Rumuniji, koja ostaje bez premijera zbog požara u diskoteci, a ima najveći rast u EU i najmanji deficit.

„Neko nešto organizuje, nešto se čudno dešava, a mi kao treba da se pravimo da se ništa ne dešava. Zato je poseta BiH važna da bi mi stabilizovali situaciju jer je podnošljivo dok nema nemira u BiH i Srbiji“, rekao je Vučić i dodao da je bilo mnogo želja za ukrajinskim scenarijom u BiH i Srbiji.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Vučić: Dan sećanja nije marketinški trik

Šopard: Bošnjaci i Hrvati neće pomirenje

ĐERIĆ: NEMA POMIRENjA DOK SE BOŠNjACI NE SUOČE SA SVOJIM ZLOČINIMA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: