fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Izabrano najbolje rješenje za Memorijalni centar u Donjoj Gradini

Donja Gradina
Donja Gradina

Na konkursu za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina nagrađena su dva rada – arhitektonsko-projektnih biroa „Polis“ i „A plus B arhitekti“ iz Banjaluke.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da su izabrana dva rada jer kao zasebne cjeline nisu bili kompletni, pa će zajedno činiti idejno rješenje.

Malešević je naveo da je raspisivanjem ovog konkursa Ministarstvo počelo realizaciju jednog od prioritenih zadataka – da na dostojanstven način sačuva od zaborava strašna ljudska stradanja koja su se desila u Donjoj Gradini.

„Ovaj prostor predstavlja najveće stratište jasenovačkih logora i sa stanovišta izučavanja zločina genocida na balkanskim prostorima jedan je od najznačajnijih lokaliteta“, rekao je Malešević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Malešević je naglasio da je Memorijalni centar u Spomen-području Donja Gradina izuzetno značajan projekat jer će zahvaljujući tome biti izgrađeno mjesto na kojem će se vršiti stalna izučavanja, predstavljati istorijska građa, ali i sjećati na genocid i holokaust.

On je pojasnio da je u okviru ovog centra planiran prilazni plato sa maketom logora Jasenovac i područja Donja Gradina, muzej, administrativni i obrazovno – istraživački centar sa tehničkim blokom, plato za komemoracije i manifestacije, vjerski objekti Srba, Jevreja i Roma i spomenik žrtvama i spomenik nastradaloj djeci.

Prema njegovim riječima, Donja Gradina predstavlja znamenito mjesto, nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.

Govoreći o paketu koji je stigao na adresu Ministarstva kao prijava na konkurs, a sastojao se od modela ustaškog „U“ sa ukrštenim kamom i maljem, Malešević je rekao da je istraga u toku.

„Paket je stigao poštom, a policija istražuje odakle je stigao. Obavijestili smo javnost kada se to desilo i cijela Vlada je takav čin osudila“, pojasnio je Malešević i dodao da zbog istrage ne može ništa više komentarisati.

Predsjednik žirija, koji je ocjenjivao radove, Milica Kotur rekla je da će Memorijalni centar biti cjelina na površini od 4,5 hektara koja će stvoriti uslove da Donja Gradina postane mjesto stalnog izučavanja i prezentacije istorijske građe i sjećanja na genocid i holokaust.

Kotur, koja je i vršilac dužnosti pomoćnika ministra za kulturu, smatra da je to civilizacijski dug prema žrtvama ovog strašnog gubilišta.

Zamjenik predsjednika žirija Slobodan Maldini pojasnio je da ovaj arhitektonsko-urbanistički projekat treba da predstavi kompleks koji ima regionalni značaj.

Maldini je istakao da učesnici konkursa uglavnom nisu dobro shvatili uslove koji se odnose na vjerske objekte.

„Nakon analize pristiglih radova, opredijelili smo se da izdvojimo dva sa nespornim kvalitetima, ali su nedorečena u nekim aspektima. Zato smo donijeli odluku da, umjesto prvonagrađenog, izvršimo pridruživanje drugoplasiranog i trećeplasiranog i od ta dva rješenja formiramo izvođačko rješenje“, dodao je Maldini.

Prema njegovim riječima, rad biroa „Polis“ je veoma detaljno predstavio arhitektonski objekat obrazovno – istraživačkog centra u čijem sastavu se nalazi muzej, galerija, prihvatni centar za posjetioce, te je mnogo uradio na pitanju rješavanja arhitekture i mikrourbanizma samog kompleksa, dok su „A plus B arhitekti“ najbolje riješili pitanje glavne vratnice i skulpturske kompozicije.

Na konkurs je pristiglo šest radova. Drugoplasirani je nagrađen sa 15.000 KM, a trećeplasirani sa 10.000 KM.

Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina bio je otvoren od 27. jula do 9. novembra 2015. godine.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

TENDER ZA IDEJNO RJEŠENjE MEMORIJALNOG CENTRA

RASPISAN KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG RJEŠENjA

Maketa sa ustaškim znakom – uvreda jasenovačkim žrtvama

 

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: