fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Maketa sa ustaškim znakom – uvreda jasenovačkim žrtvama

Logor_002

Maketa ustaških simbola, poslata kao prijava na konkurs za idejno rješenje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, predstavlja ozbiljnu provokaciju i uvredu za žrtve jasenovačkog logora, ocijenio je direktor Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ Milorad Bukva. „Riječ je o ozbiljnoj provokaciji jer ništa slično nije došlo na adresu Ustanove `Spomen-područje Donja Gradina`“, rekao je Bukva u izjavi za Srnu i dodao da takva prijava pokazuje da još postoje neke snage koje zastupaju stavove iz 1941. godine.

On ističe da je cilj izgradnje Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina da se oda pijetet žrtvama logora Jasenovac, te da takvo nastojanje i sam konkurs, koji je objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, nikoga ne vrijeđa.

Bukva je izrazio uvjerenje da će nadležne službe utvrditi ko je poslao uvredljivu prijavu.

Prema saznanjima „Euroblica“, model ustaškog slova „U“ sa kamom i maljem dostavljen je poštom kao „prijava“ na konkurs za idejno rješenje Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina.

Prijava je dostavljena poštom, praćena natpisima „Za konkurs bez konkurencije“ i „ne otvaraj dok voz ne stane“, a u Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske stigla je dan nakon što je zvanično istekao rok za prijavu idejnih rješenja na međunarodni konkurs, koji je raspisan ljetos.

Incident je prijavljen policiji, a istražuje ga Okružno tužilaštvo Banjaluka.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

RASPISAN KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG RJEŠENjA

TENDER ZA IDEJNO RJEŠENjE MEMORIJALNOG CENTRA

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: