fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ivošević: Nećemo odustati od dokazivanja istine

Odbrana generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića neće odustati od dokazivanja istine i zahtjeva za obnovu postupka u slučaju „Tuzlanska kapija“, rekao je Srni šef tima odbrane Milorad Ivošević.

General Novak Đukić Foto: RTRS
General Novak Đukić Foto: RTRS

„Zahtjevi odbrane ne umanjuju tragediju koja se dogodila u Tuzli, već imaju osnovni cilj da roditeljima, porodicama i prijateljima unesrećenih pokažu šta je pravi uzrok smrti njihove djece“, rekao je Ivošević.

On je upitao zašto Sud BiH bježi od istine i ne prihvati prijedlog odbrane za obnovu postupka, te utvrdi da li su tačni ili ne novi materijalni dokazi i činjenice do kojih je došla odbrana u ovom slučaju.

Ivošević je rekao da očekuje da će Ustavni sud BiH prihvatiti ranije podnesenu apelaciju odbrane za ocjenu odluke Suda BiH kojom je odbijen zahtjev za obnavljanje postupka u slučaju „Tuzlanska kapija“.

„Sud BiH je neosnovano i nezakonito odbio naš prijedlog za obnovu postupka, jer novi materijalni dokazi i činjenice opravdavaju ovaj naš zahtjev“, kaže Ivošević.

On je podsjetio da izvedeni dokazi i nesumnjive činjenice utvrđene egzaktnim eksperimentima ukazuju da do tragičnog događa u Tuzli nije moglo doći na način kako je to Sud BiH utvrdio i na osnovu čega je osudio generala Đukića na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Odbrana generala Đukića uputila je prošle godine apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke Suda BiH kojom je odbijen zahtjev za obnavljanje postupka u slučaju „Tuzlanska kapija“.

Sud BiH je 22. juna odbio kao neosnovanu žalbu odbrane kojom je zatraženo obnavljanje postupka u slučaju „Tuzlanska kapija“.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je kao komandant Taktičke grupe „Ozren“ Vojske Republike Srpske u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Tada je na gradskom šetalištu u Tuzli od minsko-eksplozivne naprave poginuo 71 građanin Tuzle, a ranjeno više od 130.

Odbrana generala Đukića podnijela je ranije zahtjev Sudu BiH za obnavljanje postupka u slučaju „Tuzlanska kapija“ zbog novih dokaza do kojih je došla.

Na vojnom poligonu u Nikincima 4. septembra 2014. godine izvršena je rekonstrukcija događaja poznatog kao „Tuzlanska kapija“ koji se desio u Tuzli 25. maja 1995. godine.

U prisustvu sudskih vještaka, predstavnika Vojske Srbije, Ministarstva pravde Republike Srpske i predstavnika medija prikazana je demonstracija ovog događaja koja je pobila tezu da je granata ispaljena sa položaja na kome su se nalazili pripadnici Vojske Srpske.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

General Đukić: U zatvor neću dobrovoljno | Jadovno 1941.

General Đukić: Na „Tuzlanskoj kapiji“ dogodio se teroristički …

Novi dokazi: General Đukić nije odgovoran | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: