Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ivošević: Nećemo odustati od dokazivanja istine

Datum objave: utorak, 16 januara, 2018
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Odbrana generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića neće odustati od dokazivanja istine i zahtjeva za obnovu postupka u slučaju “Tuzlanska kapija”, rekao je Srni šef tima odbrane Milorad Ivošević.

General Novak Đukić Foto: RTRS
General Novak Đukić Foto: RTRS

“Zahtjevi odbrane ne umanjuju tragediju koja se dogodila u Tuzli, već imaju osnovni cilj da roditeljima, porodicama i prijateljima unesrećenih pokažu šta je pravi uzrok smrti njihove djece”, rekao je Ivošević.

On je upitao zašto Sud BiH bježi od istine i ne prihvati prijedlog odbrane za obnovu postupka, te utvrdi da li su tačni ili ne novi materijalni dokazi i činjenice do kojih je došla odbrana u ovom slučaju.

Ivošević je rekao da očekuje da će Ustavni sud BiH prihvatiti ranije podnesenu apelaciju odbrane za ocjenu odluke Suda BiH kojom je odbijen zahtjev za obnavljanje postupka u slučaju “Tuzlanska kapija”.

“Sud BiH je neosnovano i nezakonito odbio naš prijedlog za obnovu postupka, jer novi materijalni dokazi i činjenice opravdavaju ovaj naš zahtjev”, kaže Ivošević.

On je podsjetio da izvedeni dokazi i nesumnjive činjenice utvrđene egzaktnim eksperimentima ukazuju da do tragičnog događa u Tuzli nije moglo doći na način kako je to Sud BiH utvrdio i na osnovu čega je osudio generala Đukića na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Odbrana generala Đukića uputila je prošle godine apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke Suda BiH kojom je odbijen zahtjev za obnavljanje postupka u slučaju “Tuzlanska kapija”.

Sud BiH je 22. juna odbio kao neosnovanu žalbu odbrane kojom je zatraženo obnavljanje postupka u slučaju “Tuzlanska kapija”.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Tada je na gradskom šetalištu u Tuzli od minsko-eksplozivne naprave poginuo 71 građanin Tuzle, a ranjeno više od 130.

Odbrana generala Đukića podnijela je ranije zahtjev Sudu BiH za obnavljanje postupka u slučaju “Tuzlanska kapija” zbog novih dokaza do kojih je došla.

Na vojnom poligonu u Nikincima 4. septembra 2014. godine izvršena je rekonstrukcija događaja poznatog kao “Tuzlanska kapija” koji se desio u Tuzli 25. maja 1995. godine.

U prisustvu sudskih vještaka, predstavnika Vojske Srbije, Ministarstva pravde Republike Srpske i predstavnika medija prikazana je demonstracija ovog događaja koja je pobila tezu da je granata ispaljena sa položaja na kome su se nalazili pripadnici Vojske Srpske.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

General Đukić: U zatvor neću dobrovoljno | Jadovno 1941.

General Đukić: Na „Tuzlanskoj kapiji“ dogodio se teroristički …

Novi dokazi: General Đukić nije odgovoran | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top