fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Генерал Ђукић: У затвор нећу добровољно

Генерал Новак Ђукић, за којег БиХ тражи да служи двадесетогодишњу казну затвора у Србији због наводног ратног злочина на Тузланској капији, изјавио је да неће добровољно отићи у затвор.

Генерал Новак Ђукић Фото: РТРС
Генерал Новак Ђукић Фото: РТРС

„Нема ниједног разлога да идем у затвор. Сила може да направи шта хоће и радила је са мном шта хоће. Довољно смо радили и показали да кривица за Тузланску капију не припада ни мени, ни мојој породици, нити нашем српском народу“, нагласио је генерал Ђукић.

Он је навео да су његова одбрана и међународни експертски тим доказали да граната која је побила групу младих људи на Тузланској капији није испаљена са српских положаја и да докази које је Суд БиХ извео на основу налаза вјештака тужилаштва Берка Зечевића, не одговарају материјалној истини.

„То значи да дјеца на Тузланској капији нису настрадала од гранате 130 милиметара, него од нечега другог. Тамо се десило постављање и експлозија више подметнутих направа, синхронизовано активираних“, истакао је Ђукић за ТВ „Пинк“.

Он је нагласио да је његов тим за одбрану све налазе, изведене на основу реконструкције Тузланске капије на полигону Никинци у Србији, доставила релевантним чиниоцима Србије и Републике Српске.

„Ми смо завршили прву фазу. Сада би морали, након свега што је Суд БиХ урадио мени, жртвама на Тузланској капији које заслужују истину и њиховој родбини, као и Србији и Српској, кренути у другу фазу, да се скине љага“, каже Ђукић.

Он је упутио поздрав родитељима и родбини чија су дјеца настрадала на Тузланској капији, наводећи да зна да је њима најтеже, али да није лако ни њему, нити његовој породици, као ни српском народу, да носе тај терет који је ничим заслужен.

„Тражим ослобађање од одговорности за коју нисам крив и коју носи наш народ, а није починилац. Из редова Војске Републике Српске није испаљена граната на Тузлански капију“, рекао је Ђукић.

Он је оцијенио да је Суд БиХ постао политички суд и да је својим досадашњим радом потврдио да је „постао извршни дио неке политике“.

Генерал Видосав Ковачевић из Ђукићевог тима за одбрану навео је да је на полигону Никинци направњена истовјетна реплика Тузланске капије и да је одбрана доказала, заједно са домаћим и страним експертима, да српска граната није могла да побије људе на капији.

„Ми то сада нудимо нашој држави и судовима. Ако већ знамо да је Суд БиХ на лажним доказима оптужио Ђукића, не треба да ми признамо такву пресуду. Ми смо се прво трудили да докажемо да то није Новак Ђукић, да то није српска граната, да то није српски војник и да откријемо једну од бројних лажи које су нам подметнуте“, истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да постоји расположење код државних органа да се настави са разоткривањем свих неистина, те да су налази Ђукићевог тима за одбрану упозорење да се не могу подносити неке будуће лажне оптужнице, на примјер са Косова или из БиХ или Хрватске.

„Тамо где смо криви, ми ћемо одговарати, али не дамо Ђукића и друге генерале. Неки белосветски моћници шетају и убеђују нас – `признајте, Срби, признајте, Срби`. Па, нећемо да признамо, када нисмо криви. Ми то не смемо да признамо“, каже Ковачевић.

Виши суд у Београду одгодио је у јуну прошле године рочиште на којем је требало да буде разматрано преузимање извршења двадесетогодишње казне затвора на коју је Суд БиХ осудио Новака Ђукића, због злочина почињеног на Тузланској капији.

Разлог одгађања је недостављање документације из Суда БиХ коју је затражила Ђукићева одбрана.

Суд БиХ осудио је генерала Новака Ђукић да је као командант Тактичке групе „Озрен“ Војске Републике Српске, 25. маја 1995. године наредио гранатирање Тузле, те да је због тога на Тузлансокј капији убијена 71 особа.

Он је пуштен из затвора у фебруару 2014. године, након што је Уставни суд БиХ, због погрешне примјене закона, укинуо пресуду којом је био осуђен на 25 година затвора.

Суд БиХ је у јуну 2014. године смањио казну Ђукићу на 20 година, а његов бранилац је неколико дана касније обавијестио Суд БиХ да је осуђени на лијечењу у Србији.

У октобру 2014. године за њим је расписана потјерница јер се није одазвао позиву за извршење казне, након чега је од Србије затражено преузимање.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Притисци да се генерал Ђукић осуди | Јадовно 1941.

Нови докази: Генерал Ђукић није одговоран | Јадовно 1941.

Генерал Ђукић на тихој ватри | Јадовно 1941.

Истина о злочину на тргу у Тузли | Јадовно 1941.

Тузланска капија – фалсификат | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: