Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Novi dokazi: General Đukić nije odgovoran

Datum objave: ponedeljak, 20 februara, 2017
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Milorad Ivošević, advokat nekadašnjeg oficira Vojske RS: Od Suda Bosne i Hercegovine tražiće se obnova postupka

Rekonstrukcija eksplozije u Tuzli na poligonu u Nikincima Novak Đukić
Rekonstrukcija eksplozije u Tuzli na
poligonu u Nikincima Novak Đukić

Imamo dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 mm. Nove činjenice su utvrđene veštačenjima stručnjaka iz bivše Jugoslavije, kao i s prostora zemalja NATO-a.

Ovo je, za “Novosti”, rekao Milorad Ivošević, advokat generala Novaka Đukića, objašnjavajući da će u ponedeljak u Banjaluci, tačno u podne, na konferenciji za novinare predstaviti sve nove dokaze. Đukićeva odbrana dostaviće zahtev Sudu Bosne i Hercegovine za obnovu postupka u slučaju “Tuzlanska kapija”.

– Zahtev sudu zasnovali smo na relevantnim dokazima koji su nedvosmisleni i očiti. Nadamo se da će sud smoći snage da ih uvaži. Njima se dobija potpuno drugačija slika o tome šta se dogodilo – naglasio je Ivošević.

General nekadašnje Vojske RS Novak Đukić osuđen je na 20 godina zatvora nakon što je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, u maju 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Đukić je pušten iz zatvora u februaru 2014, kada je Ustavni sud BiH zbog pogrešne primene zakona ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina. U junu 2014. njemu je smanjena kazna na 20 godina, a njegov branilac je obavestio sud da je Đukić na lečenju u Srbiji.

Nekoliko meseci kasnije za njim je raspisana poternica jer se nije odazvao na izvršenje kazne.

ZDRAVSTVENO STANjE

Bosna i Hercegovina je u oktobru 2015. godine Srbiji uputila zamolnicu za priznanje i izvršenje presude kako bi general Đukić kaznu izdržavao u Srbiji.

Sednice Višeg suda u postupku povodom priznanja presude više puta su odlagane zbog Đukićevog lošeg zdravstvenog stanja.

Autor: E. V. N.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Veštak montirao Tuzlansku kapiju | Jadovno 1941.

Srpska granata nije ubila ljude u Tuzli

Srbija u Nikincima ruši laž s Markala | Jadovno 1941.

Istina o zločinu na trgu u Tuzli | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top