fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istražiti ubistva crnogorskih rezervista u „Lori“

Lora
Lora

Crnogorsko Udruženje boraca ratova od 1990. godine izrazilo je nadu da će hapšenje ratnog upravnika zloglasnog splitskog logora „Lora“ Tomislava Duića doprinijeti istrazi ratnog zločina počinjenog u ovom logoru 1992. godine nad zarobljenim rezervistima JNA iz nikšićko-šavničke grupe.

„To što je Duić uhapšen ispred svog stana u Splitu upućuje da je njegovo hapšenje više proizvod sukoba u obavještajnoj agenciji Hrvatske, nego nastojanja Županijskog državnog tužilaštva da ovim sa mrtve tačke pokrene postupak `Lora 3` koji se odnosi na ratni zločin počinjen nad crnogorskim rezervistima“, navodi se u saopštenju.

Iz ovog udruženja ističu da je rezultat saradnje tužilaštava Hrvatske i Crne Gore na istrazi ovog zločina „ravan nuli“, te podsjećaju da je Županijsko državno tužilaštvo u Splitu u decembru 2011. godine saopštilo da je pokrenuta istraga o zlostavljanjima i ubistavima crnogorskih rezervista u „Lori“ bila samo „sračunata obmana“.

Udruženje podsjeća da su od 1992. do 2006. godine na više lokacija u BiH pronađeni posmrtni ostaci 12 pripadnika JNA iz nikšićko-šavničke grupe, dok je zarobljenik Luka Adžić preživio „Loru“ i 1992. godine razmijenjen, uz posredovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.Adžić je od posljedica mučenja u „Lori“ ubrzo preminuo u rodnom Nikšiću.

„Posmrtni ostaci rezerviste Miloša Perunovića iz Nikšića još nisu pronađeni“, napominju iz Udruženje boraca ratova od 1990. godine.

Tomislav Duić /47/, ratni upravnik zloglasnog splitskog logora „Lora“ koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina u slučaju „Lora 1“, uhapšen je danas u Splitu i sproveden na izdržavanja kazne u zatvor na Bilicama.

Duić, koji je proveo 15 godina u bjekstvu, uhapšen je ispred njegovog stana u Jeretovoj ulici u Splitu, što ukazuje da je osuđenik za ratne zločine bio ispred nosa i nadohvat ruke splitskoj policiji.

On je optužen i u procesu „Lora 2“ za ratni zločin nad vojnim zarobljenicima.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, kroz zloglasni splitski logor „Lora“ prošlo je više od 1.500 Srba.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Uhapšen Tomislav Duić, komandant zloglasnog logora „Lora“

SUĐENjE ZA „LORU 2“ TREBALO DA POČNE MNOGO RANIJE

NEPRIMJERNO DA SRPSKA DJECA LjETUJU NA MJESTU SRPSKOG MUČILIŠTA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: