fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NEPRIMJERNO DA SRPSKA DJECA LjETUJU NA MJESTU SRPSKOG MUČILIŠTA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/lora.jpg

English

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je Srni da je neprimjerno da djeca – sportisti iz Srbije ljetuju u nekadašnjem logoru smrti „Lora“ u Splitu gdje je od 1992. do 1998. godine mučeno 1008, a u najgorim mukama umrlo 70 Srba.

Štrbac je nazvao licemjernim obrazloženje organizatora Sportskih igara mladih u Splitu Zdravka Marića da prošlost pripada prošlosti i da se treba okrenuti budućnosti i da je loše što će srpska djeca zbog „besmislene“ pobune njihovih roditelja sada biti premještena u hotel „Zagreb“.

On je istakao da su rane od proteklog rata još isuviše svježe i ukazao da bi Ministarstvo za omladinu i sport Srbije trebalo da objasni kako se ovaj „propust“ dešavao unazad četiri godine.

Štrbac je ispričao da se metode koje su primjenjivane u logoru „Lora“ graniče sa zdravim razumom i kao ilustraciju za to naveo je da su zarobljeni Srbi vezivani za struju preko polnih organa i ušnih školjki, da su im u usta stavljane žive žabe i da su premlaćivani na smrt, ako bi te žaba uginule.

Kao posebno mučnu, Štrbac je naveo „omiljenu disciplinu“ hrvatskih mučitelja koji su Srbe primoravali da „telefoniraju Slobodanu Miloševiću“, pojasnivši kako su to radili.

„Čuvar stavi rukavicu, a onda zatvoreniku gurne ruku u čmar, „burlija“ mu po crijevima, proizvodi stravičan zvuk i tako poziva Miloševića“, prenosi svjedočenja preživjelih logoraša Štrbac.

On podsjeća da se od 70 ubijenih Srba polovina još vodi kao nestalo i da nije nemoguće „da je unuče ili bliski rođak nekih od ubijenih Srba proteklih godina ljetovao u Lori ili tamo trebalo da boravi sa svojim vršnjacima iz BiH, Makedonije i Hrvatske“ ovog ljeta.

Štrbac je istakao da bi svaki Srbin koji patriotski razmišlja trebalo da za mjesto odmora bira destinaciju gdje će biti prijateljsko dočekan, a da to svakako nije Hrvatska.

On je istakao da izuzetak čine jedino Srbi koji su izbjegli iz Hrvatske i koji se tamo vraćaju u pokušaju da sačuvaju „ono nešto malo što je još njihovo“.

Najbolje plasirani igrači malog fudbala u organizaciji „Sportskih igara Srbije“ trebalo je da 19. avgusta otputuju na nagradno takmičenje u Split i budu smješteni u kompleks nekadašnjeg ratnog logora „Lora“.

Manji broj roditelja, koji je saznao gdje djeca treba da budu smještena, alarmirala je srpsku javnost i poručila da nema sile da puste svoju djecu na takvo „ljetovanje“ iako, prethodno nisu imali ništa protiv da mališane pošalju u Split.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

ZLOČIN U LORI RAK-RANA MLADENA BAJIĆA

ODGOĐENO PRIPREMNO ROČIŠTE U PROCESU „LORA 2“

DA LI SE STRAHOTE LORE MOGU PLATITI KUNAMA ?

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: