fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Историографија без срама: Како су Хрвати ослобађали Београд и Чачак

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/zastava-srbi-hrvati.jpg

Даниjел Михић имао jе близак сусрет са феноменом о коме jе било говора на страницама Фронтала. Наjновиjа гимнастика у Хрватскоj изродила jе оваj текст.

Рецимо да су Хрвати сасвим уобичаjен народ а не компилациjа Срба католика и свих других католика (па и Хрвата чакаваца и Словенаца каjкаваца) коjи су се нашли на териториjи коjа се данас сматра Хрватском, да jе хрватски jезик потпуно другачиjи од српског, да jе Дубровник одувиjек хрватски, да су Мађари већ у XI виjеку узели мале побиjеђене Хрвате у сасвим равноправну хрватско-угарску федерациjу, у коjоj су Хрвати имали самоуправу и демократске слободе на коjима су им могли завидjети и много моћниjи народи тога (а богме и овога) времена.

Рецимо даље да су ти исти Хрвати виjековима били бедем Европе, да су ратови између Угара (касниjе Аустриjанаца) и Турака, уствари били вишевиjековни хрватско-турски ратови, да jе Црна Гора уствари Црвена Хрватска, да су и Словенци алпски Хрвати, да су Бошњаци хрватско цвиjеће, да су на краjу и сви иjекваци штокавци Хрвати коjе jе тобоже Српска православна црква „конвертирала“ (заjедно са несретним Власима, Ромима и Цинцарима) у Србе.

Рецимо и да су натjерани у ту несретну Југославиjу гдjе су били тлачени више од свих расположивих окупатора до тада. Рецимо да и хрватски народ ниjе крив и за безмало милион убиjених и четрвт милиона насилно покатоличених Срба од стране усташа у НДХ, jер су те исте усташе имале мале подршку у народу, да су Хрвати (иако су не само кажњени већ и награђени Истром краjем тог истог рата) и у комунизму били љути сужњи црвеног зла, рецимо и да су потпуно легално поништили Устав постоjеће демократске државе, да су терористичким нападима на регуларну воjску заметнули праведни рат и поновним таласом истребљења Срба коначно постали „своjи на своме“.

Дакле да све то у наjмању руку игноришемо (не помињући вапиjуће релевантне историjске изворе и доказе коjи горе поменуте научно-фантастичне теориjе у кориjену чупаjу, из простог разлога jер са таквим историографским клептоманима jедноставно не вриjеди дискутовати), већина хрватских историчара ће наставити даље ширити своjе агресивне фатаморгане коjе нажалост временом постаjу званичне истине у коjе ће нова покољења слиjепо вjеровати.

Дакле Хрвати и дан данас имаjу разлога и права да се жале на Србе коjи их провоцираjу тражењем да им писмо буде равноправно тамо гдjе их jе остало бар трећина, или тако што су угостили Путина. Чек, чек а што их Путин жуља? Какве везе има ко jе дошао на воjну параду у сусjедноj држави? Што су се броjни хрватски интелектуалци по блоговима и порталима распричали о томе? Шта их боли брига? Боли их брига jер се Хрватима опет наноси неправда. Али како сад то, запитаће се сваки нормалан, иоле интелигентан и триjезан човjек? Зато што се по некима „домољубним повjесничарима“ не одаjе довољна почаст хрватским жртвама коjи су 1944. године ослобађали Србиjу (?!) и то не само у борбама за Београд него и за Чачак.

По тим људима мноштво Хрвата jе у склопу партизанских jединица (мада су у партизанима чак и са подручjа Хрватске Срби доминирали са од 85-96%) уградило животе у слободу Србиjе али не и само партизани! По рецимо Марину Кнезовићу „Nisu Hrvati samo oslobađali Beograd. Posebno je zanimljiv slučaj oslobađanja Čačka. U krvavim borbama za istjerivanje Nijemca iz tog grada, tijekom jeseni 1944.,važnu su ulogu odigrali bivši pripadnici 369. Pojačane pješačke pukovnije vojske NDH. 369. pukovnija, poznatija kao Hrvatska legija, sudjelovala je u Osovinskoj invaziji na Sovjetski savez.“

Поменути (копирани) текст ниjе написао мамурни Томпсонов обожавалац већ дугогодишњи професор историjе коjи jе чак стручно усавршавао колеге. Таj човjек jе члан утицаjне НВО Amnesty International, а био jе и посланик у скупштини града Загреба испред СДП-а, успут аутор jе броjних научних чланака. Углавном, по биографиjи jе првоклaсни интелектуалац.

 

Е па полако комшиjе.

За поље демонтирања хрватских истиографских поставки утемељениh на машти бирамо XX виjек. Дакле улазак у Краљевину СХС. Да хрватски политичари нису гласали за присаjедињење Краљевини Србиjи (народом изабрани хрватски представници су демократским путем одлучили ући у државну заjедницу, нису их Срби тjерали) Хрватска би доживjела агониjу Мађарске коjоj jе одрезано око 70% териториjе да би након побуне била и окупирана и приморана на териториjу због коjе Мађари и дан данас (безуспjешно) шкргућу зубима.

Говорити како jе шачица Хрвата (од коjих jе бар половина била натjераних усташа, њих 60-70 укупнно) ослобађала Србиjу 1944. године поред чињенице да су припаднице регуларне воjске Краљевине Србиjе 1918. године ослободиле све и jедан центиметар Хрватске, Славониjе и Далмациjе, у наjмању руку jе скандалозно.

Даље у тоj „тамници народа“ и „Великоj Србиjи“ Хрвати су трпили диктатуру несретног Александра коjи jе свима натурао главоболно (и у његовом случаjу главоломно) интегрално jугословенство, свега 5 (словима пет) година, од 1929-1934. Недоношење контроверзног конкордата у периоду (1935-1937) сматра се такође наставком робовања хрвата српским унитаристима, но након само двиjе године 1939. године, (мањински народи су свеукупно били притjешњени jедва 10 година од доношења диктатуре) Хрватима се максимално излази у сусрет стварањем огромне Бановине Хрватске (коjа jе већа и од садашње, а коjа jе обухватала скоро свако католичко село али и 870.000-900.000 Срба чиjи jе интерес званични Београд потпуно игнорисао).

Треба рећи да jе већ у првоj седмици од формирање ове џиновске Хрватске (у коjоj се први пут у историjи људског рода нашао ни крив ни дужан Дубровник) убиjено око 100 Срба (говоримо о времену док су се усташе jош башкариле по Мађарскоj и Италиjи а што кристално jасно указуjе да геноцид ниjе почео тако што су се по Крлежином схватању истоварило два камиона усташа из Херцеговине у Загребу, велики писац jе очигледно зажмирио на броjку од 150.000 воjно способих усташа на краjу рата) него да jе истребљење Срба жељело већинско хрватство, а даj Боже да га не жели и дан данас.

Оно што остаjе у „аманет“ сваком писменом Србину да попише свог претка коjи jе страдао од усташке руке, да диктафоном сними сваког ко jе преживио геноцид у НДХ, jер очигледно „имамо посла“ са људима коjи би огребали броjне нуле са jасеновачких, jадовничких и безброj мањих табли (те на такав начин настављаjу геноцид своjих предака) и то са циничним осмиjехом да су те цифре „надувавали комунисти“ док су напротив ти исти комунисти зарад братства и jединства умjесто „усташа“ писали „сарадници окупатура“ и што би рекао jедан старац на прошлогодишњоj jасеновачкоj комеморациjи у Доњоj Градини, када jе револтиран излагањем неког политичара из Србиjе коjи jе изговарао риjечи попут „џелат“ и „монструм“ при том избjегаваjући риjечи „усташа“ и „хрват“ продерао се – ЏЕЛАТ ИМА СВОЈЕ ИМЕ.

За то име хрватство jе залиjепљено као прст за нокат и никад га се ниjе одрекло. Они нека га додатно вреднуjу, то jе њихов образ, али тражити jош од нас да вреднуjемо десетак погинулих усташа Марка Месића и компаниjе е па има ли краjа цинизму и неопjеваном безобразлуку хрватских историчара?

 

Извор: Фронтал

Везане виjести:

Ратко Дмитровић: Уместо да одговара за злочин, Хрватска оптужуjе

РАТКО ДМИТРОВИЋ Зашто jе од Јасеновца остао само бетонски цвет?

Ратко Дмитровић: „Седло белог коња“

РАТКО ДМИТРОВИЋ Дух Јасеновца у вароши званоj Сисак

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: