fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istorijski važna osuda NATO agresije na SR Jugoslaviju

Istoričar Dragomir Anđelković smatra da je dokument kojim je Savjet Federacije Rusije osudio NATO bombardovanje SR Jugoslavije, istorijski veoma važan element koji neće izmijeniti stav zapadnih vlada, ali će podsjetiti na to da je na Srbiju 1999. godine izvršena klasična agresija.

Dragomir Anđelković
Dragomir Anđelković

Anđelković je rekao Srni da taj dokument svakako neće izmijeniti percepciju velikog dijela zapadne javnosti i stav tamošnjih vlada, kada je riječ o prošlosti i uzrocima agresije, ali da, kada velika sila kao što je Rusija na zvaničan način tako nešto osudi, to postaje dio istorije.

„Priča koja je nametnuta na politički par ekselans ozbiljan način u Rusiji, reflektovaće se i na medijsko izveštavanje i preliće se i na Zapad. Neće doći do radikalne promene stava o prošlosti, ali doći će do preispitivanja i podsetiće Rusi ceo svet da je strašna stvar urađena sa Srbijom 1999. godine, da je izvršena klasična agresija koja podseća na ono što je radila nekada nacistička Nemačka – jedna zemlja je bombardovana da bi deo njene teritorije bio okupiran“, naveo je Anđelković.

On je posebno naglasio da ovom prilikom treba podsjetiti svijet i na to da je već 1995. godine bila izvršena agresija na Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu, gdje je, kako kaže, bombardovan i srpski narod i njegove zapadne države i pružena geopolitička logistika etničkom čišćenju izvršenom nad Srbima.

Kako je naveo Anđelković, to je podrazumijevalo i najveće etničko čišćenje od Drugog svjetskog rata do danas, jer je potpuno od Srba očišćena Krajina, veliki broj Srba iz Hrvatske je prognan, dok je veliki broj Srba protjeran iz dijelova Sarajeva, koji su do tad bili u sastavu Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, kada se sve to poveže sa 1999. godinom, slobodno se može reći da su Srbi bili najveća žrtva ratova devedesetih godina prošlog vijeka, isto kao i tokom Drugom svjetskog rata, pa je neshvatljivo što danas Srbe neko optužuje da su genocidan narod, „kada su zapravo žrtva genocida, kada su se branili i najviše postradali“.

„Neće ta istina biti prihvaćena, ali će mnogi da se podsete na ono što se desilo, neki će preispitivati svoje mišljenje, ali, svakako, naša pozicija će se poboljšati. Ne treba ulaziti u sukob, ali moramo na racionalan način insistirati na istini“, zaključio je Anđelković.

Vojna operacija NATO-a protiv suverene SR Jugoslavije /SRJ/ pretvorila je NATO u glavnu opasnost za bezbjednost u svijetu, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, objavio je Savjet Federacije Rusije.

U dokumentu, koji je gornji dom ruskog parlamenta usvojio povodom 20 godina od početka vojne agresije protiv SRJ, navodi se da je NATO prilikom bombardovanja Jugoslavije koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je dovelo do mnogobrojnih žrtava među civilima.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: