Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Историјски важна осуда НАТО агресије на СР Југославију

Историчар Драгомир Анђелковић сматра да је документ којим је Савјет Федерације Русије осудио НАТО бомбардовање СР Југославије, историјски веома важан елемент који неће измијенити став западних влада, али ће подсјетити на то да је на Србију 1999. године извршена класична агресија.

Драгомир Анђелковић
Драгомир Анђелковић

Анђелковић је рекао Срни да тај документ свакако неће измијенити перцепцију великог дијела западне јавности и став тамошњих влада, када је ријеч о прошлости и узроцима агресије, али да, када велика сила као што је Русија на званичан начин тако нешто осуди, то постаје дио историје.

„Прича која је наметнута на политички пар екселанс озбиљан начин у Русији, рефлектоваће се и на медијско извештавање и прелиће се и на Запад. Неће доћи до радикалне промене става о прошлости, али доћи ће до преиспитивања и подсетиће Руси цео свет да је страшна ствар урађена са Србијом 1999. године, да је извршена класична агресија која подсећа на оно што је радила некада нацистичка Немачка – једна земља је бомбардована да би део њене територије био окупиран“, навео је Анђелковић.

Он је посебно нагласио да овом приликом треба подсјетити свијет и на то да је већ 1995. године била извршена агресија на Републику Српску и Републику Српску Крајину, гдје је, како каже, бомбардован и српски народ и његове западне државе и пружена геополитичка логистика етничком чишћењу извршеном над Србима.

Како је навео Анђелковић, то је подразумијевало и највеће етничко чишћење од Другог свјетског рата до данас, јер је потпуно од Срба очишћена Крајина, велики број Срба из Хрватске је прогнан, док је велики број Срба протјеран из дијелова Сарајева, који су до тад били у саставу Републике Српске.

Према његовим ријечима, када се све то повеже са 1999. годином, слободно се може рећи да су Срби били највећа жртва ратова деведесетих година прошлог вијека, исто као и током Другом свјетског рата, па је несхватљиво што данас Србе неко оптужује да су геноцидан народ, „када су заправо жртва геноцида, када су се бранили и највише пострадали“.

„Неће та истина бити прихваћена, али ће многи да се подсете на оно што се десило, неки ће преиспитивати своје мишљење, али, свакако, наша позиција ће се побољшати. Не треба улазити у сукоб, али морамо на рационалан начин инсистирати на истини“, закључио је Анђелковић.

Војна операција НАTО-а против суверене СР Југославије /СРЈ/ претворила је НАТО у главну опасност за безбједност у свијету, а некажњавање одговорних довело је до нових трагедија у Сирији, Ираку и Либији, објавио је Савјет Федерације Русије.

У документу, који је горњи дом руског парламента усвојио поводом 20 година од почетка војне агресије против СРЈ, наводи се да је НАTО приликом бомбардовања Југославије користио муницију пуњену осиромашеним уранијумом, што је довело до многобројних жртава међу цивилима.

Извор: СРНА

ПОКОЉ - Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
ПОКОЉ – Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: