Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Index: Split gradi spomenik ustaškom jurišniku

Split – U planu lokalnog rukovodstva u Splitu je izgradnja spomenika ustaši Frani Tenteu na Marjanu, piše Index.hr .

Split Foto: Violin/Depositphotos.com

Gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, iz vladajuće HDZ, prihvatio je amandman jednog gradskog odbornika i u gradski budžet uneo stavku za izgradnju tog spomenika.

Portal Index piše da je, dakle, HDZ-ov gradonačelnik Opara prihvatio da se pod hrvatskim državnim simbolom postavi spomenik ustaškom jurišniku, koji je bio aktivan u pokretu Ante Pavelića sve do oslobođenja Splita, a zatim je sa svojim brojnim istomišljenicima krenuo u beg prema Austriji.

Budući da je bio maloletan, Frane Tente je s Blajburga vraćen do Bjelovara, a potom pušten kući u Split, grad čije su hiljade ljudi poginule u borbi protiv fašističkih okupatora i njihovih ustaških kolaboracionista, navodi portal.

Tente je u Splitu nastavio da pohađa gimnaziju, ali ni nakon pada NDH nije stao s promovisanjem te, navodi se, propale ustaške kvislinške tvorevine.

Tako će, kažu, 2020. godine u gradu koji je dao hiljade žrtava otpora fašističkom teroru, novcem njegovih građana, gradonačelnik Opara finansirati podizanje spomenika ustaškom jurišniku na Marjanu.

I taj će spomenik još stajati pod zastavom hrvatske države, koja je prema Ustavu nastala na temelju borbe protiv fašista, piše portal i dodaje da je predlog za to dao splitski odbornik Martin Pauk, koji je govorio da pred migrante treba postaviti mitraljeske puške, a užas na Pagu, u kojem je otac bacio svoje četvero dece s balkona, uporedio je s abortusom.

A kada je grdonačelnica Supetra na ostrvu Braču odbila pokroviteljstvo nad obeležavanjem Blajburga, Pauk je napisao:

„Prvi put su nas naši protivnici pobedili i pobili. Drugi put smo mi pobedili, ali nismo ih pobili, već su pobegli na traktorima. Šteta što traktori ne plove morem, možda bismo na vreme otkrili ko je ostao među nama, a ne poštuje našu žrtvu. Treći put ćemo, budite uvereni, opet pobediti. Ovaj put nabavićemo im traktore koji plove“, rekao je tada Pauk, podseća ovaj hrvatski portal.

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Neka nema to ništa sa nama, oni neka se pokažu u punom svetlu, naše je da beležimo, i opominjemo buduće generacije da znaju sa kim imaju posla!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: