Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ima li mira u zagrebačkom Mirogoju, šta stoji iza obnove ustaških grobova

Hrvatski sabor usvojio je nedavno inicijativu da se urede grobna mesta ubijenih ustaša i domobrana sahranjenih na zagrebačkom groblju Mirogoj. U međuvremenu austrijske vlasti su ponovo zabranile okupljanje u Blajburgu i tako sprečile komemoraciju “hrvatskim žrtvama iz vremena NDH”. Zato iz Hrvatske stiže još jedna inicijativa da se komemoracija ubuduće održava kod Crkve hrvatskih mučenika u mestu Udbina u Lici.

Autor: Aleksandar Milivojević

Inicijativa o obnovi grobnih mesta ubijenih ustaša koji su sahranjeni na zagrebačkom groblju Mirogoj, a koju je usvojio Hrvatski sabor predstavlja anticivilizacijski čin kaže za Radio Beograd kustos beogradskog Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina. 

“Ne mogu da podržim inicijativu koja će u jednom javnom prostoru isticati ljude koji su činili najstrašnije zločine tokom Drugog svetskog rata jer upravo na groblju Mirogoj se nalazi partizansko groblje, a na parceli 142 grobnica gde su pokopana deca sa Kozare postradala 1942. godine od pripadnika tih vojski za koje se danas opredeljuju sredstva da se njihovo groblje obnovi”, navodi Arbutina.

Za predsednika Udruženja “Jadovno 1941” iz Banjaluke Dušana Bastašića usvajanje inicijative o uređenju grobnih mesta ustaša na zagrebačkom Mirogoju nije iznenađenje.

“To je samo jedna etapa u realizaciji vekovnog strateškog plana katoličke crkve u Hrvatskoj da se “zaore istočna njiva”. Sada je u toku tzv. mirnodopska etapa, bez oružja, nakon onih ratnih gde se nastoje abolirati tadašnje hrvatske oružane formacije i Nezavisna Država Hrvatska,” ističe Bastašić. 

U međuvremenu, dok austrijske vlasti najavljuju zabranu okupljanja u Blajburgu, pokreće se inicijativa da se slična komemoracija ubuduće organizuje u ličkom mestu Udbina gde Srbi i danas čine većinu stanovništva. To je očekivana inicijativa smatra Bastašić.

POSLUŠAJTE ZVUČNI PRILOG:

“Na području Like je formiran prvi likvidacioni centar Nezavisne Države Hrvatske kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag gde je od kraja aprila do kraja avgusta 1941. ubijeno ne manje od 38 hiljada Srba i 2000 Jevreja. To pokazuje da se Hrvatska nije suočila sa tim delom svoje prošlosti, tim mračnim delom, a još manje da je prošla onaj proces koji su prošli Nemci, a to je proces denacifikacije. U Hrvatskoj proces deustašizacije nikada nije ni počeo. Ovo su samo posledice”, rekao je Bastašić. 

Kustos Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina najavljuje da će sve međunarodne institucije biti upoznate sa dešavanjima u Hrvatskoj. Biće obavešteni muzej Jad Vašem u Jerusalimu, Memorijalni muzej Holokausta u Vašingtonu i Međunarodna organizacija IHRA koja se bavi obrazovanjem, istraživanjem i očuvanjem sećanja na Holokaust.

Izvor: RTS


Vezane vijesti:

Bastašić: Ustaško groblje na Mirogoju samo jedna od etapa u vjekovnom strateškom planu (VIDEO)

Hrvatska ne odustaje od glorifikovanja mračnog perioda NDH: Desničari pripremaju povratak ustaša kućiPodijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: