fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ilija Vujnović: Pismo udruženju Jadovno 1941.

Ilija Vujnović
Ilija Vujnović

U „Glasu Srpske“ sam pročitao intervju dr. Dušana Bastašića u kojem je istaknuto da stradanje srpskog naroda u Hrvatskoj bude imenovano POKOLj. Ovo ime odgovara stradanju najvećeg diječa srpskog naroda.

Primjer:

U mom rodnom mjestu Divoselu, 5. avgusta 1941. godine u zbjegu na Kruškovačama pobijeno je, najviše poklano, 907 mještana.

Na najvećoj grobnici poklanog naroda napravljen je 1956. godine spomenik na kojem je pisalo:

„Na ovom mjestu su ustaški zločinci 5. avgusta 1941. godine ne razlikujući dijete od odraslog i ženu od muškarca uz neobično mučenje pobili 907 ljudi, žena i djece.“

Tu mi je zaklana majka, braća Dmitar i Dušan, sestre Milica i Desanka i dosta rodbine.

Ovaj pokolj izvršila je ustaška vojska pod komandom Ivana Devčića Pivca.

Ratnih godina 1941-1945. preživeli od pokolja su održali život u selu, braneći se od čestih ustaških napada u kojima su padale nove žrtve. U tom vremenu je poginulo ili ubijeno 1128 mještana.

Poslije rata 1945. u selu se vratio život, preživjeli na zgarištima prave kuće, gospodarske zgrade, spomenike poginulima i Spomen dom sa spomenikom na sve žrtve ustaškog zločina i pale borce.

U godinama 1945-90. živjelo se sa svima u dobrim odnosima, njegovani su bratski odnosi sa hrvatskim selima.

U godinama 1989-91. oživjeli su ustaški znakovi i vratile se ustaše.

Srbima se oduzimaju prava, otpuštaju s posla. 1991. su otvoreni novi grobovi za žrtve nove Hrvatske vlasti pod vodstvom Tuđmana.

Narod pribjegava samoobrani u čemu vidi spas života, u nadi da će se rat smiriti, ali je ta nada izdala, ustaše nisu mislili o miru, nego uništenju Srba. Napunili su Velebit specijalnom policijom i 9.9.1993. godine izvršili napad na Divoselo.

U napadu je 9. gardijska brigada pod komandom Mirka Norca, Domobranska bojna Gospića pod komandom Mile Kosovića i Domobranska bojna Lovinca pod komandom Ivana Rabatića, uz upotrebu 50 artiljerijskih oruđa i 17 oklopnih vozila.

Napadači su lako savladali malobrojnu obranu, posjeli selo i zadržali se u njemu  od 9 – 13, loveći ljude i ubijajući ih uz neopisiva mučenja.

Sve građevine su popalili i minirali, spomenici su pretvoreni u ruševine, spomenik u Spomen domu miniran kao i spomenik na Kruškovačama.

Mučenike i pale heroje ustaše su ponovo ubile.

Naziv za zločine POKOLj treba da bude za svu Hrvatsku, ne samo za NDH.

Banjaluka, 28.03.2019.

Ilija Vujnović

 

Vezane vijesti:

Divoselo – zločinom do pustoši – zapisi Ilije Vujnovića …

Spomenik kod Šaranove jame, otkriven je – nezavršen …

Ugašen oganj kulture nakon 200 godina

Obnovite Spomen – dom u Divoselu!

Divoselo – stratište NDH

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: