Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ilija Vujnović: Pismo udruženju Jadovno 1941.

Datum objave: utorak, 2 aprila, 2019
Objavljeno u Divoselo, Lika
Veličina slova: A- A+
Ilija Vujnović
Ilija Vujnović

U „Glasu Srpske“ sam pročitao intervju dr. Dušana Bastašića u kojem je istaknuto da stradanje srpskog naroda u Hrvatskoj bude imenovano POKOLj. Ovo ime odgovara stradanju najvećeg diječa srpskog naroda.

Primjer:

U mom rodnom mjestu Divoselu, 5. avgusta 1941. godine u zbjegu na Kruškovačama pobijeno je, najviše poklano, 907 mještana.

Na najvećoj grobnici poklanog naroda napravljen je 1956. godine spomenik na kojem je pisalo:

„Na ovom mjestu su ustaški zločinci 5. avgusta 1941. godine ne razlikujući dijete od odraslog i ženu od muškarca uz neobično mučenje pobili 907 ljudi, žena i djece.“

Tu mi je zaklana majka, braća Dmitar i Dušan, sestre Milica i Desanka i dosta rodbine.

Ovaj pokolj izvršila je ustaška vojska pod komandom Ivana Devčića Pivca.

Ratnih godina 1941-1945. preživeli od pokolja su održali život u selu, braneći se od čestih ustaških napada u kojima su padale nove žrtve. U tom vremenu je poginulo ili ubijeno 1128 mještana.

Poslije rata 1945. u selu se vratio život, preživjeli na zgarištima prave kuće, gospodarske zgrade, spomenike poginulima i Spomen dom sa spomenikom na sve žrtve ustaškog zločina i pale borce.

U godinama 1945-90. živjelo se sa svima u dobrim odnosima, njegovani su bratski odnosi sa hrvatskim selima.

U godinama 1989-91. oživjeli su ustaški znakovi i vratile se ustaše.

Srbima se oduzimaju prava, otpuštaju s posla. 1991. su otvoreni novi grobovi za žrtve nove Hrvatske vlasti pod vodstvom Tuđmana.

Narod pribjegava samoobrani u čemu vidi spas života, u nadi da će se rat smiriti, ali je ta nada izdala, ustaše nisu mislili o miru, nego uništenju Srba. Napunili su Velebit specijalnom policijom i 9.9.1993. godine izvršili napad na Divoselo.

U napadu je 9. gardijska brigada pod komandom Mirka Norca, Domobranska bojna Gospića pod komandom Mile Kosovića i Domobranska bojna Lovinca pod komandom Ivana Rabatića, uz upotrebu 50 artiljerijskih oruđa i 17 oklopnih vozila.

Napadači su lako savladali malobrojnu obranu, posjeli selo i zadržali se u njemu  od 9 – 13, loveći ljude i ubijajući ih uz neopisiva mučenja.

Sve građevine su popalili i minirali, spomenici su pretvoreni u ruševine, spomenik u Spomen domu miniran kao i spomenik na Kruškovačama.

Mučenike i pale heroje ustaše su ponovo ubile.

Naziv za zločine POKOLj treba da bude za svu Hrvatsku, ne samo za NDH.

Banjaluka, 28.03.2019.

Ilija Vujnović

 

Vezane vijesti:

Divoselo – zločinom do pustoši – zapisi Ilije Vujnovića …

Spomenik kod Šaranove jame, otkriven je – nezavršen …

Ugašen oganj kulture nakon 200 godina

Obnovite Spomen – dom u Divoselu!

Divoselo – stratište NDH

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top