Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Iguman Luka demantuje “klevete” načelnika Durakovića

Datum objave: subota, 13 februara, 2016
Objavljeno u Srebrenica
Veličina slova: A- A+
Arhimandrit Luka /Babić/, iguman manastira Karno kod Srebrenice.
Arhimandrit Luka /Babić/, iguman manastira Karno

Arhimandrit Luka /Babić/, iguman manastira Karno, kod Srebrenice, demantovao je, kako je naveo, klevete koje je načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković iznio u programu Federalne televizije /FTV/ 26. januara i još nekim medijima u Federaciji BiH na njegov i račun Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

“Povodom vaše `uznemirenosti i zabrinutosti` zbog navodne `srboizacije` i `posrbljavanja` ovih prostora, zaboravljate da su ovdje Srbi na vjekovnim ognjištima, a islam je došao sa Osmanlijama”, navodi iguman Luka u otvorenom pismu načelniku srebreničke opštine, dostavljenom Srni.

On podsjeća da su Srbi više od 800 godina, odnosno od Svetog Save na ovim prostorima.

“Umjesto da nam čestitate slavu Svetitelja i prosvjetitelja srpskog Savu, kao obrazovan i i civilizovan načelnik opštine, u kojoj se nekada nalazilo sjedište Mitropolije srebreničke, vi iznosite klevete i laži baš na Savindan”, navedeno je u otvorenom pismu.

Iguman Luka pita kako je moguće da se “posrbljava” grad u kome je vladao Sveti despot Stefan Lazarević, sin kosovskog velemučenika Cara Lazara.

“On je vječni vladar koji i danas bdi nad ovim gradom i nema potrebu da prikuplja i broji `glasove`, jer istina nije u brojanju glasova i galami već u pravdi Boga istinoga”, naglašava arhimandrit Luka.

On ističe da je despot Stefan bio među najboljim mačevaocima svoga vremena i častan vitez “kojem Duraković i njegov lovački `bašibozuk` nije ni do koljena”.

“Kakvi ste vi `vitezovi` vidjelo se prošle godine kada ste upali u manastirsku portu sa puškama, uniformamama i lovačkim psima za vrijeme liturgije, a jedan od pasa me je ugrizao u manastirskoj kuhinji”, naveo je iguman u pismu, ističući da ovih danas mora ponovo da primi vakcinu protiv tetanusa jer je istekla godina od tog incidenta.

Arhimandrit Luka navodi da je umjesto izvinjenja od načelnika dobio telefonsku poruku u kojoj je napisao “da ide u pogrešnom pravcu i da mu, ako hoće, može zabraniti slobodu kretanja”.

Manastir Karno kod Srebrenice.
Manastir Karno kod Srebrenice

Iguman Luka demantuje Durakovićevu izjavu da se “uznemiravaju mirni povratnici oko manastira Karno” i pita ga zašto nije rekao da su “mirne” komšije, takođe lovci, “nekoliko puta pucali na manastir, te da je Smajilu Aliću policija oduzela dvije vojničke i lovačku pušku sa opremom nakon što je porušio manastirsku ogradu i pucao prijeteći”.

U otvorenom pismu se ističe da Duraković “obmanjuje javnost i od žrtve pravi agresora”.

Iguman pita srebreničkog načelnika “zašto nije javnosti rekao da li su slučajno lovci baš na Badnji dan ove godine, u krivolovu, ubili dvije svinje domaćina Dragana Jovanovića ispod manastira Karno, a Milenku Subotiću ubili su psa, baš na Božić”.

“Nakon svih ovih dešavanja i vaših izjava i kleveta, nemate nimalo moralnog kredibiliteta da pominjete Srpsku pravoslavnu crkvu. Vi ne vidite da se nemanjićkim manastirima u ovoj opštini dolazi blatnjavim drumovima, da je oronula fasada na pravoslavnoj crkvi u Srebrenici u što se možete uvjeriti pogledom iz vaše kancelarije”, navodi se u pismu.

Iguman postavlja pitanje “da li Duraković osjeća odgovornost za širenje neistina i mržnje preko federalnih medija”?

“Da ste nas pitali mi bismo vam objasnili da na Bogojavljenje hrišćani osvećuju vode, rijeke i jezera i da se pliva za Časni krst i pozdravlja sa `Bog se javi`. A vi izmislili priču o `odvikavanju` od droge što je smiješno”, istaknuto je u pismu.

Iguman Luka navodi da Durakoviću, izgleda, “sve srpsko smeta, ali voli srpske pare”.

“Pitajte, da vam objasnimo što ne znate, da ne ispadate smiješni, jer ste vi ipak, načelnik opštine u Srpskoj, a ne šibicar. Srpski narod je miroljubiv, nemojte nikoga da plašite `srboizacijom` i nemojte da brinete za Srbe, jer živjeće ovaj narod, jer živ je Gospod Bog naš, i žive će biti duše naše”, zaključio je arhimandrit Luka u otvorenom pismu načelniku srebreničke opštine Ćamilu Durakoviću, odgovarajući na njegove iskonstruisane optužbe.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

ZAPADNI KONTROLORI MOĆI ISPLANIRALI UBISTVA SREBRENIČKIH MUSLIMANA

Stamenkovski: Srbi su prve žrtve terorizma u Evropi

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top