Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Iguman Luka demantuje “klevete” načelnika Durakovića

Datum objave: subota, 13 februara, 2016
Objavljeno u Srebrenica
Veličina slova: A- A+
Arhimandrit Luka /Babić/, iguman manastira Karno kod Srebrenice.
Arhimandrit Luka /Babić/, iguman manastira Karno

Arhimandrit Luka /Babić/, iguman manastira Karno, kod Srebrenice, demantovao je, kako je naveo, klevete koje je načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković iznio u programu Federalne televizije /FTV/ 26. januara i još nekim medijima u Federaciji BiH na njegov i račun Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

“Povodom vaše `uznemirenosti i zabrinutosti` zbog navodne `srboizacije` i `posrbljavanja` ovih prostora, zaboravljate da su ovdje Srbi na vjekovnim ognjištima, a islam je došao sa Osmanlijama”, navodi iguman Luka u otvorenom pismu načelniku srebreničke opštine, dostavljenom Srni.

On podsjeća da su Srbi više od 800 godina, odnosno od Svetog Save na ovim prostorima.

“Umjesto da nam čestitate slavu Svetitelja i prosvjetitelja srpskog Savu, kao obrazovan i i civilizovan načelnik opštine, u kojoj se nekada nalazilo sjedište Mitropolije srebreničke, vi iznosite klevete i laži baš na Savindan”, navedeno je u otvorenom pismu.

Iguman Luka pita kako je moguće da se “posrbljava” grad u kome je vladao Sveti despot Stefan Lazarević, sin kosovskog velemučenika Cara Lazara.

“On je vječni vladar koji i danas bdi nad ovim gradom i nema potrebu da prikuplja i broji `glasove`, jer istina nije u brojanju glasova i galami već u pravdi Boga istinoga”, naglašava arhimandrit Luka.

On ističe da je despot Stefan bio među najboljim mačevaocima svoga vremena i častan vitez “kojem Duraković i njegov lovački `bašibozuk` nije ni do koljena”.

“Kakvi ste vi `vitezovi` vidjelo se prošle godine kada ste upali u manastirsku portu sa puškama, uniformamama i lovačkim psima za vrijeme liturgije, a jedan od pasa me je ugrizao u manastirskoj kuhinji”, naveo je iguman u pismu, ističući da ovih danas mora ponovo da primi vakcinu protiv tetanusa jer je istekla godina od tog incidenta.

Arhimandrit Luka navodi da je umjesto izvinjenja od načelnika dobio telefonsku poruku u kojoj je napisao “da ide u pogrešnom pravcu i da mu, ako hoće, može zabraniti slobodu kretanja”.

Manastir Karno kod Srebrenice.
Manastir Karno kod Srebrenice

Iguman Luka demantuje Durakovićevu izjavu da se “uznemiravaju mirni povratnici oko manastira Karno” i pita ga zašto nije rekao da su “mirne” komšije, takođe lovci, “nekoliko puta pucali na manastir, te da je Smajilu Aliću policija oduzela dvije vojničke i lovačku pušku sa opremom nakon što je porušio manastirsku ogradu i pucao prijeteći”.

U otvorenom pismu se ističe da Duraković “obmanjuje javnost i od žrtve pravi agresora”.

Iguman pita srebreničkog načelnika “zašto nije javnosti rekao da li su slučajno lovci baš na Badnji dan ove godine, u krivolovu, ubili dvije svinje domaćina Dragana Jovanovića ispod manastira Karno, a Milenku Subotiću ubili su psa, baš na Božić”.

“Nakon svih ovih dešavanja i vaših izjava i kleveta, nemate nimalo moralnog kredibiliteta da pominjete Srpsku pravoslavnu crkvu. Vi ne vidite da se nemanjićkim manastirima u ovoj opštini dolazi blatnjavim drumovima, da je oronula fasada na pravoslavnoj crkvi u Srebrenici u što se možete uvjeriti pogledom iz vaše kancelarije”, navodi se u pismu.

Iguman postavlja pitanje “da li Duraković osjeća odgovornost za širenje neistina i mržnje preko federalnih medija”?

“Da ste nas pitali mi bismo vam objasnili da na Bogojavljenje hrišćani osvećuju vode, rijeke i jezera i da se pliva za Časni krst i pozdravlja sa `Bog se javi`. A vi izmislili priču o `odvikavanju` od droge što je smiješno”, istaknuto je u pismu.

Iguman Luka navodi da Durakoviću, izgleda, “sve srpsko smeta, ali voli srpske pare”.

“Pitajte, da vam objasnimo što ne znate, da ne ispadate smiješni, jer ste vi ipak, načelnik opštine u Srpskoj, a ne šibicar. Srpski narod je miroljubiv, nemojte nikoga da plašite `srboizacijom` i nemojte da brinete za Srbe, jer živjeće ovaj narod, jer živ je Gospod Bog naš, i žive će biti duše naše”, zaključio je arhimandrit Luka u otvorenom pismu načelniku srebreničke opštine Ćamilu Durakoviću, odgovarajući na njegove iskonstruisane optužbe.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

ZAPADNI KONTROLORI MOĆI ISPLANIRALI UBISTVA SREBRENIČKIH MUSLIMANA

Stamenkovski: Srbi su prve žrtve terorizma u Evropi

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top