fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

I žrtve nacista među svecima

Srpska pravoslavna crkva u diptih svetih uvrstila pivske, veličke i gornjopolimske stradalnike. Dan novomučenika veličkih i gornjopolimskih biće 28. jul, a pivskih 7. jun

Žrtve nacističkog terora iz Pivskih dola, Velike i Gornjeg Polimlja, koje su soldati zloglasne divizije „Princ Eugen“ u Drugom svetskom ratu zverski ubili ili žive bacili u vatru, uvršteni su ovih dana u diptih svetih.

Sabor SPC je sabrao u liku svetih novomučenika srpskih žrtve terora iz Velike i Gornje Ržanice postradale 28. jula 1941, pridružujući im i 28 dece umorene glađu u plavskom zatvoru iste godine. Po zlu poznata divizija je za samo dva sata u ovim selima zverski poklala i u vatru žive bacila 427 nejači – dece, žena, staraca i ostalog nenaoružanog stanovništva. Samo dece i omladine do 20 godina pobijeno je 171 na pravdi Boga. Selo Velika, kao najstradalnije selo u Gornjem Polimlju, postalo je mesto sabornog pominjanja svih gornjopolimskih žrtava postradalih od nacifašista tokom Drugog svetskog rata. Dan spomena svetih novomučenika veličkih i gornjopolimskih biće 28. jul, na Dan Sv. Kirika i Julite.

Sveti arhijerejski sabor SPC kanonizovao je i žrtve zločina u Pivi, u čijim selima je od 6. do 12. juna 1943. divizija „Princ Eugen“ pobila 1.290 nedužnih duša, među kojima 549 dece i omladine do 20 godina. Samo u Dolima je 7. juna nastradalo 522 nejači, od kojih 109 dece mlađe od 15 godina. Dola su, kao najveće stradalište u ovom kraju, postala mesto sabornog spomena svih pivskih novomučenika. Dan njihovog spomena je 7. jun. U sastavu nemačke divizije bio je veliki broj folksdojčera i bosanskohercegovačkih ustaša, a u pokolju u Velici su, osim Nemaca, učestvovali i balisti i vulnetari (muslimanska policija) iz Plava, Gusinja, Bihora i sa Kosova i Metohije.

Kako su godine odmicale, te žrtve odlazile su u priče, uspomene i legende. Pre dve godine snimljen je dokumentarni film „Kad se Piva na nebo selila“, profesora Veselina Matovića, koji je ispričao krvavu bajku verući se niz litice, obilazeći stradalna mesta Pivljana, pronalazeći retke svedoke tog zločina.

– Nema bratstva u Pivi a da ga je zaobišla ova nesreća. Samo kod najbrojnijeg – Blagojevića, nastradalo je više od 220 osoba. Neka su bratstva prepolovljena, dok je jedno zauvek nestalo. Nastradali su samo zato što su se rodili kao Srbi, što su se krstili sa tri prsta, govorili svojim srpskim jezikom i potpisivali se kako je ko znao – srpskom ćirilicom. I zato, zašto ne reći, što su u tom zlom vremenu imali i neke zle komšije – kaže Matović.

U znak sećanja na njihovo mučeništvo potomci i plemenici podigli su bogomolje u Velici i Pivskim dolima.

JAGLIKA SKOČILA U OGANj

Liku svetih pribrojana je i Jaglika Adžić (17), koju su zajedno sa roditeljima, braćom i komšijama, spalili Nemci, muslimani i ustaše. Nemci su u Gojkovića dolu zatvorili u jednu kolibu oko 50 meštana, među kojima su bili Jaglikina braća Milorad (8), Momčilo (4) i Dušan (2), kao i roditelji Stoja i Krsto. Ona je uspela Nemcima da pobegne, ali se vratila kada je čula vrisku i plač svoje braće i roditelja, skočila u oganj i sagorela.

NISU POŠTEDELI NI NOVOROĐENČE

I posle toliko vremena pamti se tragedija koja je zadesila porodicu Đikanović. Mališa i Mitra iščekivali su dolazak na svet novorođenčeta.

– Do rođenja novog života došlo je baš u času streljanja! I to dete koje nije dočekalo ni ime da mu se nadene, najmlađi je mučenik pivske tragedije i kršteno je mučeničkom krvlju – podseća profesor Veselin Matović.

Autor: V. Kadić

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: