fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Husein Kavazović – Vernik s rezervnim planom

HKKoje je pravo lice poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića?

Umiveno lice umerenog vernika i sluge božijeg s pomirljivim propovedi- ma ili radikalno lice beskompromisnog bošnjačkog verskog i političkog jurišnika? Dvoume oko toga mnogi otkako je pre neki dan u Švajcarskoj reis, ne sluteći da ga osim netrepćućih vernika u dijaspori posmatra i kamera, otvorio dušu.

Ne samo pogrdno nazivajući srpski narod Vlasima, s kojima Bošnjaci deklarativno žele suživot, već otvarajući kao hipotetičku mogućnost i sumanute opcije za koju su mnogi verovali da ih je ikom iole dobronamernom teško naglas i izgovoriti. „Ili glasom na izborima u Srebrenici ili sutra krvlju i ratom”, varijante su koje se motaju po glavi slugi božijem. Možda to i ne treba da čudi ako se prisetimo da su Kavazovića 2012. federalni mediji prilikom izbora za reisa hvalili kao „efendiju s istorijom” (ratnom), budući da je u vreme kad je bio hodža u Gradačcu osnovao jedinicu „Hodže” u kojoj su bili imami. Bio je šest meseci u logoru HVO-a.

Kavazoviću je u Švajcarskoj za rukom pošlo naizgled nemoguće. Prvo, vređajući Srbe u govoru u kom je pominjao krv i dva moguća načina borbe (izborni i ratni), potom potežući kao džoker osetljivo pitanje srebreničkog genocida, kako bi, uhvaćen kamerom, pokušao da se opravda, rekavši da su „Vlasi i balije svi oni koji ga negiraju”, paralelno s tim uzvikujući: „Uspeli smo, braćo. Danas nas je više od 50 odsto, za 10 godina će nas biti 60 odsto”.

Vikao je to u Švajcarskoj pedesettrogodišnji verski poglavar iz Gradačca koji je pre četiri godine na mestu reisa zamenio neskriveno radikalnog Mustafu Cerića, koji je prilikom izbora navijao upravo za Kavazovića.

Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1983. potom se zaputivši u Kairo, gde je na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al Azhar studirao od 1985. do 1990. godine. Magistrirao je šerijatsko pravo. Pre nego što je postao reis bio je muftija tuzlanski. Jedan je od pokretača Centra za rehabilitaciju ovisnika kod Lukavca. Aktivno je učestvovao u obnovi i izgradnji više od sedamdeset džamija u Podrinju i Posavini. Govori arapski jezik, engleskim se služi.

I sarajevski su se novinari preslušavajući reisov govor zapitali da li je reč o istom Kavazoviću koji je u julu 1995. na hutbi pozivao Bošnjake da se ne svete nikom za ono što su preživeli u Srebrenici. Onom koji je u ime žrtava terorističkog napada u Parizu podnevske ezane pomerio za pet minuta. I onom koji je smogao snage da sačini spisak paradžemata unutar Islamske zajednice BiH. Sa žaljenjem primećuju da se reis Kavazović pretvorio u muftiju koji je 2007. štitio Nusreta Imamovića, jednog od najtraženijih svetskih terorista. Pred nama je, navode, isti muftija koji se 2008. obračunavao s državom koja je htela zavesti red u Gornjoj Maoči.

Mladen Kremenović

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Što u Bosni misli, to u Švajcarskoj zbori

Reagovanja: Kavazović raspiruje mržnju i konflikt u BiH

Kavazovića plaši srpsko jedinstvo

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: