fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Reagovanja: Kavazović raspiruje mržnju i konflikt u BiH

Nakon što je juče RTRS prvi objavio snimak vođe Islamske vjerske zajednice u BiH, Huseina Kavazovića koji, u govoru pred Bošnjacima u Švajcarskoj, poziva da na predstojećim lokalnim izborima u RS i danas brojna reagovanja.

Reis ul-uleima Husein Kavazović (Foto: YouTube/ screenshot)
Reis ul-uleima Husein Kavazović
(Foto: YouTube/ screenshot)

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da „ne treba dozvoliti da vlah bude na čelu Srebrenice“ raspiruje mržnju i konflikt, koji može zahvatiti i područje cijele BiH.

Rajilićeva je ocijenila da na Kavazovićevu izjavu treba žestoko reagovati i skrenuti pažnju svima da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda koji imaju jednaka prava i po Ustavu i po međunarodnim konvencijama.

„Ne možemo tek tako zaboraviti uvrede, koje nas podsjećaju na prošli rat i sve ono što su u tom periodu govorili, služeći se i tada lažnom propagandom“, rekla je Rajilićeva.

Navodeći da su uvrede prvo stigle od banjalučkog biskupa Franje Komarice, pa sada od Kavazovića, Rajilićeva postavlja pitanje „ko je sljedeći na redu da vrijeđa Srbe“, dodavši da je „ne može iznenaditi ništa što dolazi iz Islamske zajednice“.

„Oni su bili generatori mržnje i u doba rata. To znači da to isto stalno misle, samo se ponekad prikriju, a nekad javno iznose svoju mržnju“, ocijenila je Rajilićeva.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović poručio je da izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića treba da upozori političare iz srpskog naroda u BiH da shvate da je vrijeme da prevaziđu svoje ambicije i da vode računa o jedinstvu srpskog naroda i napretku Republike Srpske.

Mitrović je upozorio da se u suprotnom može desiti ono što se desilo devedesetih godina prošlog vijeka, kada su vjerske vođe davale različite izjave, koje su kasnije pretvorene u političke i nacionalističke.

„Ni tada nismo vjerovali da neće biti rata, ali se na kraju desilo najstrašnije što se moglo desiti, sa strašnim posljedicama“, rekao je Mitrović.

On je naglasio da te posljedice 20 i više godina nakon rata i dalje trpe porodice nestalih i poginulih, te poručio da ne treba dozvoliti da se to opet desi.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je da izjava poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića predstavlja lošu poruku o izgradnji povjerenja i suživota u BiH.

„To je nedopustiva izjava ako je tačna. Ne mogu da vjerujem da tako na pogrdan način naziva pripadnike konstitutivnog naroda“, rekao je Prodanović.

On je dodao da su ovakve izjave protiv interesa Bošnjaka.

„Ne treba nikada da se govori da načelnik Srebrenice ne treba da bude Srbin, Hrvat ili Bošnjak, a kamoli vlah. On treba da bude čovjek koji će najviše dati Srebrenici“, rekao je Prodanović.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Skandalozne uvrede Kavazovića: Ne dozvolite da „vlah“ vlada Srebrenicom (VIDEO)

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: