fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Što u Bosni misli, to u Švajcarskoj zbori

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković rekao da je zahvalan reisu Kavazoviću što je svojim autoritetom animirao bošnjačku dijasporu da učestvuje na lokalnim izborima

Kavazović je nedavno na otvaranju banjalučke Ferhadije govorio o jačanju poverenja i pomirenja među narodima (Foto: M. Kremenović)
Kavazović je nedavno na otvaranju banjalučke
Ferhadije govorio jačanju poverenja
i pomirenja među narodima
(Foto: M. Kremenović)

Od našeg dopisnika
Sarajevo – Tek što se stišala bura koju je neprimerenim poređenjem Banjaluke i Blajburga izazvao banjalučki biskup Franjo Komarica, a drugi verski poglavar dao je povod za nove međunacionalne tenzije u Bosni i Hercegovini. Obraćajući se vernicima u Švajcarskoj, Husein Kavazović, reis Islamske zajednice BiH, Srbe je pogrdno nazvao Vlasima. Pozivajući bošnjačku dijasporu da glasa na lokalnim izborima, raspisanim u BiH za 2. oktobar, on je kazao kako ne smeju dozvoliti da „Vlah vlada u Srebrenici”.

Ovaj govor nije sporan samo zbog uvreda na račun Srba, već i zato što je reč o verskom poglavaru koji „po definiciji” treba da zagovara toleranciju i suživot. Osim toga, ako takve reči uputi prvi među muslimanima u BiH, onda ličnim primerom šalje lošu poruku ostalim vernicima da je vređanje pripadnika druge vere i nacije dozvoljeno. Nije nevažna ni činjenica da se u jednoj sekularnoj državi, koja pretenduje na članstvo u EU, verski vođa uključio u predizbornu kampanju, nešto što nema veze sa religijom, ali ima sa utvrđenim demokratskim procedurama.

Iznenađenje koje je ova poruka izazvala još je veće ako se ima u vidu da dolazi od čoveka koji je uživao imidž umerenog i tolerantnog reisa, kreiran u ovdašnjoj javnosti na osnovu njegovih dosadašnjih pomirljivih tonova, ali i poređenjem sa prethodnim reisom Mustafom Cerićem.

Tako je Kavazović donedavno, na primer na otvaranju obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, govorio o jačanju poverenja i pomirenja među narodima u BiH. „Muslimani, pravoslavni, katolici i Jevreji zajedno sa drugim građanima treba i mogu da grade zajedničku kuću mira i sigurnosti na tlu Evrope”, kazao je na svečanosti u Banjaluci. Ranije je u javnim nastupima slao poruke o zajedničkom životu Srba i Bošnjaka, uz međusobno pomaganje. Otuda je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik iznenađen, kako je rekao, skandaloznim Kavazovićevim istupom u Švajcarskoj, jer „odudara od njegovih ranijih pomirljivih izjava i korektnih postupaka”.

Sarajevski štampani mediji ćutke su, ne pominjući ga, prešli preko reisovog švajcarskog govora, a samo je portal „Slobodna Bosna” ocenio skandaloznim uvrede na račun Srba

Reisovu izjavu osudio je i Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, koji smatra da je reč o „prevelikom uključivanju verskih lidera u politiku, i to na vrlo pogrešan način”. On je dodao i da ne postoji način za izvinjenje, jer, kako ocenjuje, Kavazović nije napravio grešku, već je bio uveren da šira javnost neće čuti šta stvarno misli.

„Bez osude javnosti u Sarajevu, to će značiti da se radi o dominantnom pogledu na Srbe u BiH”, zaključio je srpski član Predsedništva.

Međutim, Ivanićevo očekivanje da će spornu izjavu osuditi i javnost u glavnom gradu BiH za sada se nije ostvarilo.

Bez komentara bilo je i Međureligijsko veće, koje okuplja predstavnike najvećih konfesija u BiH i čiji je cilj pomirenje naroda i izgradnja građanskog društva kroz međureligijski dijalog. Emir Kovačević, izvršni sekretar ovog veća, kazao je za naš list da ne može da komentariše Kavazovićevu izjavu bez prethodnog dogovora sa ostalim članovima veća.

I sarajevski štampani mediji ćutke su, ne pominjući ga, prešli preko reisovog švajcarskog govora. Samo je portal „Slobodna Bosna” ocenio skandaloznim uvrede na račun Srba, dok je nekoliko internet sajtova tek prenelo Kavazovićev nastup u Švajcarskoj.

Od političkih predstavnika Bošnjaka oglasio se jedino aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, koji je u izjavi za TV N1 rekao da je zahvalan Kavazoviću što je svojim autoritetom animirao bošnjačku dijasporu da učestvuje na lokalnim izborima. Sam način „animiranja” dijaspore Duraković nije želeo da komentariše, jer nije video snimak. A onda je pojasnio izostanak komentara: „On je naš verski vođa i mi na njegove izjave ne postavljamo pitanja. Mogu reći da poštujemo naše verske lidere bez obzira na to šta, kada i kome rekli.”

Pitanje je kako će na ovakav Durakovićev stav gledati njegovi sugrađani Srbi, koje je pozivao da na narednim izborima glasaju za njega i uveravao ih da ne prihvata politiku podela na Srbe i Bošnjake.

Ukoliko i ostali politički predstavnici Bošnjaka budu imali slične reakcije na izjavu svog verskog poglavara, to bi moglo da podstakne sumnje u iskrenost njihovih tvrdnji da su pomirenje i zajednički život najbolje rešenje za sva tri konstitutivna naroda BiH.

Rijaset podržao biskupa Komaricu

Na dan kad je objavljena izjava reisa Kavazovića o „Vlasima”, saopštenjem se oglasio Rijaset Islamske zajednice BiH, ali da podrži biskupa Komaricu, naglašavajući da je svojim likom i delom pokazao da je dostojan poštovanja, te da odbacuje „sve pritiske i ucene koji se vrše nad ovim dobrim, časnim i plemenitim  čovekom”. S druge strane, u odbranu biskupa Komarice nije stao Dragan Čović, hrvatski član Predsedništva BiH, koji je kazao da se ne treba vraćati u prošlost. „Niko nema pravo da zavađa bilo koga u BiH, pa ni predstavnike bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog naroda. Ako se neko zaleti s izjavom i kontraizjavom, onda to treba smiriti a ne praviti probleme”, rekao je Čović.

Autor: Ankica Marinković

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Reagovanja: Kavazović raspiruje mržnju i konflikt u BiH

Skandalozne uvrede Kavazovića: Ne dozvolite da „vlah“

Kavazovića plaši srpsko jedinstvo

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: