Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Хрвоје Зекановић: „За дом спремни“ легитиман поздрав, неупоредив са „српским фашизмом“

Стављања знака једнакости између четниковања и фашизма у Србији или Бањалуци и слављења жртава у Домовинском рату хрватских бранитеља је смешно, поручује Зекановић.

Хрвоје Зекановић (Фото: Тпортал.хр)

Хрвоје Зекановић из Хрватских суверениста сматра да је поздрав „За дом – спремни” легитиман, а у емисији „Црвена линија“ на N1 телевизији рекао је да се не може упоређивати са „фашизмом и национализмом у Србији и Републици Српској“.

„Мени је у неку руку драго да сте ме позвали у ову емисију да чујем сулудост која долази с Истока. Ви можете и један и други певати борбене јер је хрватска војска у Домовинском рату, у ослободилачкој акцији ‘Олуја’ и другим ослободилачким акцијама, победила у рату и вас, и све четнике отерала далеко од Хрватске. Ја ову емисију напуштам. До виђења и само се сетите ‘Олује’“, рекао је хрватски политичар обраћајући се двојици других гостију.

Тема емисије била је ко су издајници, ко колаборационисти, ко ратни злочинци, а ко хероји у земљама региона?

Као пример је наведено да је, успркос Закону о забрани манифестација неонацистичких организација, у Новом Саду одржан скуп поводом годишњице смрти Милана Недића, као и то да су успркос одлуци Уставног суда Хрватске да је поздрав „За дом – спремни“ усташки и да није у складу с Уставом Хрватске, ова обележја забележена у државном протоколу на годишњици „Бљеска и Масленице“. И да, успркос пресудама суда у Хагу и захтеву Високог представника у БиХ, Скупштина Републике Српске одбија да повуче признања „ратним злочинцима“, преноси хрватски портал „Индекс“.

Хрвоје Зекановић је на самом почетку кренуо оштро и навео да је „очекивао тако нешто из Београда“, оценивши да се не може стављати знак једнакости између та три случаја.

„Јер се ради о награђивању ратних злочинаца у Бањалуци, а с друге стране о величању фашистичког режима, док се у трећем случају ради о одбрамбеном рату, где су нас ваши сународници, из Србије и БиХ, напали, покушали освојити, али су на њихову жалост, а на нашу срећу, поражени“, рекао је.

Зекановић тврди да је у Хрватској усташки поздрав „За дом – спремни“ по закону допуштен јер су, како каже, ХОС чиниле легитимне јединице, а „За дом – спремни“ је стајало на њиховом амблему као легитиман поздрав, и ту за њега нема дилеме.

„Стављања знака једнакости између четниковања и фашизма у Србији или Бањалуци и слављења жртава у Домовинском рату хрватских бранитеља је смешно“, рекао је.

Он је казао да у Србији има рехабилитације четничког покрета, наводећи да постоје бројни мурали, док „у Хрватској то не постоји“.

На питање што с одлуком Уставног суда Хрватске да је узвик „За дом спремни“ противуставан, каже да та одлука „не постоји“, и да постоји одлука да се може користити на комеморацијама.

„Тај се поздрав једино може гледати у контексту Домовинског рата када су хрватски младићи гинули, на пример у Вуковару, од четничке агресије која је долазила преко Дунава… Они су гинули под тим поздравом, не да би величали државу од пре 80 година, него због скроз других разлога“, рекао је.

Каже да се то не може упоређивати с фашизмом у Србији. За напуштање Зорана Милановића комеморације на којој је употребљен овај усташки поздрав, каже да је „лудост“.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 2. 2021)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: