Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatsko državno preduzeće preoralo groblje ustaških žrtava na Petrovoj gori

Groblje ustaških žrtava, pobijenih Kordunaša i Banijaca na Petrovoj gori, na kojem počiva i 128 žena i dece, preorano je da bi bio probijen šumski put, piše portal zagrebačkog nedeljnika Novosti.
Foto: Đurđica Dragaš / Jadovno 1941.

Groblje na Barin-kosi, predelu Magarčevac, preorala je mehanizacija državne firme Hrvatske šume, pošto su prethodno posekli drveće.

Preoran je, navodi se, veliki broj grobova koji su bili obeleženi krstovima.

Branko Gvozdenović iz Ključara je za portal ispričao da je sa nekolicinom meštana došao da moli da ne diraju groblje čim je započela seča stabala, ali, kaže, nije pomoglo.

„Kada je preko grobova izgrađen širok put, kucali smo na mnoga vrata pokušavajući da sprečimo dalju devastaciju, ali sve uzalud, nikakve vajde od toga“, ispričao je Gvozdenović.

Za pomenuto groblje kaže da je od velike važnosti za „šačicu preostalih“, ali i za svu raseljenu čeljad, jer, kako ističe, nema porodice u kojoj neko nije tu sahranjen nakon zločina ustaških krvnika.

„Ovde su 1. aprila 1942. ustaše svirepo ubile 128 žena i dece iz Ključara, Brda Utinjskog, Vojnić Kolodvora i Gabrića. Grobove svojih majki, supruga, sestara, dece i unučadi označili smo krstovima tek nakon rata….“, ispričao je i dodao da su upravo zato meštani ovo groblje uređivali s posebnom pažnjom.

Nakon što su radnici Hrvatskih šuma bez imalo obzira posekli stoletna stabla s natpisima i većinu grobova uništili, ostalo je tek nekoliko betonskih grobnica, piše portal Novosti.

Sagovornik portala takođe iz Ključara Dušan Crnković kaže da mu se čini da je sve učinjeno smišljeno i namerno da bi se, kaže, ustaške žrtve pošto poto zaboravile.

„Nema ovo veze sa šumskom cestom, mogla je da bude probijena i desetak metara južnije. Sve je ovo dobro organizovano i namerno i smišljeno izvedeno, pa je put prešao preko grobova majke i brata Branka Mamule, nekadašnjeg saveznog sekretara unutrašnjih poslova i načelnika Generalštaba SFRJ“, rekao Crnković.

Iz preduzeća Hrvatske šume za portal su rekli da se radilo zapuštenom groblju „na kojem se naziru ukupno tri spomenika“. Kažu da su radovi na tom području započeli 2016. godine sečom stoletne šume i sadnjom bukvi čija visina sada, kako su se pohvalili – doseže četiri metra. Posebno su, tvrde, pazili da pritom ne oštete spomenike pa su morali da „naprave određena tehnička rešenja“. Napominju, uz to, da groblje, kao takvo, nije ucrtano u kartu.

Izvor: https://www.dnevnik.rs

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: