Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HRVATSKI VOJNICI PRVI UŠLI U DVOR NA UNI

janko.jpg

BANjALUKA, 2. MARTA /SRNA/ – Preživjeli svjedoci i raspoloživi dokazi potvrđuju da su pripadnici 145.brigade Hrvatske vojske /HV/ prvi ušli u Dvor na Uni 1995. godine i zauzeli dio grada u kome se nalazila zgrada škole u kojoj su bili smješteni hendikepirani srpski civili, izjavio je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

„Za vrijeme likvidacije hendikepiranih srpskih civila na tom području su se jedino nalazili pripadnici Hrvatske vojske, dok su se međusobne borbe pripadnika Srpske vojske Krajine /SVK/ i HV vodile narednog dana kada su invalidna lica već bila ubijena u Dvoru na Uni“, istakao je Velimirović.

Velimirović kaže da je video snimak, na koji se poziva „Večernji list“, načinjen 10 kilometara prije Dvora na Uni iz čega proizlazi da je nemoguće da su pripadnici Petog korpusa Armije BiH 7. i 8. avgusta 1995. godine bili u Dvoru na Uni.

On je podsjetio da su jedinice Petog korpusa Armije BiH učestvovale u napadu na kolonu srpskih izbjeglica sa Korduna i Banije koja se kretala iz pravca Žirovca prema mostu na rijeci Uni između Novog Grada i Dvora na Uni.

„Pripadnici Petog korpusa Armije BiH, tačnije 505. bužimske brigade i te kako su odgovorni za zarobljavanje i ubijanje srpskih civila koje su izvršili zajedno sa pripadnicima Četvrte gardijske brigade HV `Crne mambe`“, istakao je Velimirović.

Velimirović je zaključio da sadržaj citiranog akta danskog bataljona UN treba da bude predmet dalje istrage o ovom slučaju.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine došlo je do još jednog snimka koji bi mogao da rasvijetli ko su počinioci ubistva devetoro hendikepiranih srpskih civila u Dvoru na Uni 1995. godine – rekao je Srni zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

„Tužilaštvo je došlo do još jednog snimka koji može da rasvijetli koje su jedinice učestvovale u zločinu u Dvoru na Uni“, rekao je Vekarić, navodeći da ne može da govori o sadržaju novog snimka, niti izvoru.

„Večernji list“ objavio je da se u tom izvještaju navodi da su članovi danskog bataljona vidjeli egzekuciju pet hendikepiranih i starijih ljudi, koju su počinili, kako vjeruju, pripadnici Petog korpusa Armije BiH, ali da ne može da komentariše taj izvještaj.

U Dvoru na Uni 8. avgusta 1995. godine je ubijeno devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti, tokom ofanzive hrvatskih snaga.

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac ranije je rekao Srni da srpska strana ima dokaze da su Dvor na Uni već 7. avgusta uveče držali pripadnici Hrvatske vojske i da je ovaj, kao i mnoge zločine u operaciji „Oluja“, počinila jedna hrvatska jedinica prilikom čišćenja terena, ne štedeći nikoga.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: