Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ ПРВИ УШЛИ У ДВОР НА УНИ

janko.jpg

БАЊАЛУКА, 2. МАРТА /СРНА/ – Преживjели свjедоци и расположиви докази потврђуjу да су припадници 145.бригаде Хрватске воjске /ХВ/ први ушли у Двор на Уни 1995. године и заузели дио града у коме се налазила зграда школе у коjоj су били смjештени хендикепирани српски цивили, изjавио jе Срни директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић.

„За вриjеме ликвидациjе хендикепираних српских цивила на том подручjу су се jедино налазили припадници Хрватске воjске, док су се међусобне борбе припадника Српске воjске Краjине /СВК/ и ХВ водиле наредног дана када су инвалидна лица већ била убиjена у Двору на Уни“, истакао jе Велимировић.

Велимировић каже да jе видео снимак, на коjи се позива „Вечерњи лист“, начињен 10 километара приjе Двора на Уни из чега произлази да jе немогуће да су припадници Петог корпуса Армиjе БиХ 7. и 8. августа 1995. године били у Двору на Уни.

Он jе подсjетио да су jединице Петог корпуса Армиjе БиХ учествовале у нападу на колону српских избjеглица са Кордуна и Баниjе коjа се кретала из правца Жировца према мосту на риjеци Уни између Новог Града и Двора на Уни.

„Припадници Петог корпуса Армиjе БиХ, тачниjе 505. бужимске бригаде и те како су одговорни за заробљавање и убиjање српских цивила коjе су извршили заjедно са припадницима Четврте гардиjске бригаде ХВ `Црне мамбе`“, истакао jе Велимировић.

Велимировић jе закључио да садржаj цитираног акта данског батаљона УН треба да буде предмет даље истраге о овом случаjу.

Српско Тужилаштво за ратне злочине дошло jе до jош jедног снимка коjи би могао да расвиjетли ко су починиоци убиства деветоро хендикепираних српских цивила у Двору на Уни 1995. године – рекао jе Срни замjеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

„Тужилаштво jе дошло до jош jедног снимка коjи може да расвиjетли коjе су jединице учествовале у злочину у Двору на Уни“, рекао jе Векарић, наводећи да не може да говори о садржаjу новог снимка, нити извору.

„Вечерњи лист“ обjавио jе да се у том извjештаjу наводи да су чланови данског батаљона видjели егзекуциjу пет хендикепираних и стариjих људи, коjу су починили, како вjеруjу, припадници Петог корпуса Армиjе БиХ, али да не може да коментарише таj извjештаj.

У Двору на Уни 8. августа 1995. године jе убиjено девет хендикепираних особа српске националности, током офанзиве хрватских снага.

Директор „Веритаса“ Саво Штрбац раниjе jе рекао Срни да српска страна има доказе да су Двор на Уни већ 7. августа увече држали припадници Хрватске воjске и да jе оваj, као и многе злочине у операциjи „Олуjа“, починила jедна хрватска jединица приликом чишћења терена, не штедећи никога.

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: