Hrvatski ratni veterani traže: Prognanici su agresori?!

Datum objave: subota, 23 septembra, 2017
Veličina slova: A- A+

Udruženja domobranitelja insistiraju na uvredljivoj zakonskoj odredbi. Obeleženi Srbi iz Hrvatske, Srbija, Crna Gora…

Raniji protest hrvatskih branitelja Foto Tanjug
Raniji protest hrvatskih branitelja
Foto Tanjug

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA

Udruženja hrvatskih ratnih veterana insistiraju da u tekstu novog zakona o braniteljima ostane formulacija o “oružanoj agresiji koju su izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH”, bez obzira na žestoke reakcije iz Beograda o kojima je u Njujorku govorio i predsednik Aleksandar Vučić. U predlogu zakona spominje se, među agresorima, i “veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”! Za njih se kaže da su bili “organizovani i predvođeni velikosrpskom politikom”.

Predlagači zakona, branitelji, tvrde da u tim formulacijama nema ništa spornog i da za njih nije prihvatljiva teza da je posredi bio građanski rat u Hrvatskoj.

– Za nas uopšte nisu sporne formulacije koje su zasmetale Srbiji i insistiraćemo da ostanu u zakonu. Sve drugo predstavljalo bi falsifikovanje istorije – rekli su nam predstavnici nekoliko udruženja na pitanje hoće li se tražiti izmene teksta zakona. – Zakon se piše u Hrvatskoj i oko toga za nas branitelje nema dileme, jer je nama najvažnije da svi bivši branitelji dobiju prava koja će im omogućiti lakši život i suočavanje sa zdravstvenim posledicama koje su nastale učešćem u ratovima.

Predsednik SDSS i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac kaže da za Srbe u Hrvatskoj predloženi zakon nije prihvatljiv, dodajući da postoje nastojanja da se ozakone propagandne poruke iz ratova devedesetih godina, prema Srbiji, ali i BiH i Crnoj Gori. To, ocenjuje, nije dobro za međusobne odnose.

Predstavnici hrvatskih političkih stranaka, posle Vučićevih upozorenja, ćute i ne žele ništa da komentarišu. Podsećaju samo da je saborski odbor za ratne veterane jednoglasno podržao zakon i da niko nije imao primedbe na formulacije o “agresiji na Hrvatsku”.

Više od godine dana radilo se na pripremi predloga zakona koji je sada u parlamentarnoj proceduri, a branitelji traže da postane i ustavni zakon. Zakon bi trebalo da reguliše prava 505.649 branitelja, a spremaju se mnoge promene koje treba da poboljšaju finansijske uslove bivših branitelja i njihovih porodica.

Postoji želja hrvatske strane da se predsednik Vučić u Zagrebu, kada bude dogovoren datum zvanične posete, susretne s predstavnicima udruženja branitelja.

PUPOVAC: OPASAN REFERENDUM

Milorad Pupovac ocenjuje da je inicijativa o održavanju referenduma o ljudskim i manjinskim pravima veoma opasan projekat u zemlji u kojoj još postoji antimanjinski sentiment i u kojoj se krše manjinska prava. U razgovoru za zagrebački “Večernji list” kaže da je inicijativa bivšeg predsednika Hrvatske stranke prava Ante Đapića i predsednice udruženja “U ime obitelji” Željke Markić, kojom se želi ukinuti način izbora predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor, zapravo “antisrpska i antimanjinska”.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Linta: Teorija o srpskoj agresiji na Hrvatsku providan pokušaj

Glasnoviću za sve krivi Srbi, Jugosloveni i Peta kolona

Hrvati bi da nema Srba u Saboru – „osveta“ za Jasenovac?

„Na ključnim pozicijama u Hrvatskoj proustaše i fašisti“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top