fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Na ključnim pozicijama u Hrvatskoj proustaše i fašisti“

Berlin — Na svim ključnim pozicijama u hrvatskom društvu su proustaški, filoustaški i fašistički kadrovi, kaže za RSE Boris Buden, kulturni teoretičar i filozof.

Zagreb Foto: RTRS
Zagreb Foto: RTRS

Prema rečima Budena, koji živi u Berlinu, hrvatska javnost danas je velikim delom privatizovana. Reč je, kaže, o interesima vladajuće klase, koja i nije formirana kao kapitalistička, već se radi o višim feudalnim staležima koji se sastoje od političke klase, od kriminalnih bogataša, od Crkve, jedne ideološke elite i od ratnih veterana.

„Zapravo, u toj javnosti se odvija klasna borba. Viša klasa se već 25 godina bori protiv nižih klasa kako bi obezbedila svoje privilegije“, naveo je Buden i dodao da komunista, naravno, više nema. Ali napominje da u hrvatskoj javnosti izgleda da od Oktobarske revolucije do danas komunizam nikada nije bio jači i pretnja je demokratiji. To je, primećuje Buden, smešno.

Radi se, ističe, o nečem sasvim drugom. „Naime, priča o tome da su Hrvati hiljadu godina želeli državu, pa su je sad dobili i za sobom su ostavili oba totalitarizma i sada će uživati u fantastičnoj budućnosti, sada se potpuno raspala. U to više niko ne veruje“, naveo je.

Ocenio je da je hrvatski nacionalni projekat u dubokoj krizi i to se raspada pred očima ljudi. „Više im ne možete obećati niti milijarde dolara od dijaspore, niti da će sutra vratiti kredite i zbog toga se zaoštrava ta ideološka borba koja je potpuno zastarila, pa se tvrdi da su i dalje Hrvati ugroženi od Srba, komunista, srbočetnika, četničkih jugopartizanskih komunista, itd. Međutim, fašizacija društva je ono što iza svega i kroz taj ideološki mehur prodire na najmoćnije pozicije u društvu“, naveo je.

Upitan do kada bi moglo ići to menjanje istorijskih činjenica, Buden kaže da danas u hrvatskoj javnosti izgleda da je biti ustaša nešto dobro, a biti partizan nešto loše. „U Hrvatskoj se događa da ono što je nekada bilo desno, radikalno, za što su verovali da je Tuđman (Franjo) u stanju držati na nekoj ekstremnoj desnici, kao nešto ridikulozno, to sada prelazi u sam centar društva, što samo potvrđuje staru tezu da je ta naša građanska klasa slaba, uplašena, zbunjena, bez ikakve perspektive, eksproprisana, materijalno uništena. Ona se u strahu jednostavno šlepuje za tim šovinizmom i ustaštvom, ili ćuti“, naveo je.

Neki od njih, kaže, dobijaju određene pozicije i to je ono klasično razaranje te sredine. „Nje više nema, nju grabi ta radikalna desnica i to je fašizacija društva radi hegemonije i osiguranja vlasti. Ustaštvo nije samo u tome da se viče ‘za dom spemni’, već u tome da su proustaški , filoustaški, fašistički kadrovi verojatno duboko u vojsci, policiji, tajnoj službi i na svim ključnim pozicijama u društvu. To je priprema za obračun u slučaju ako se netko pobuni“, naveo je Buden.

Ističe da ono što je nacionalistički režim u Hrvatskoj ostvario to je potpuna integracija Hrvatske u globalno liberalni kapitalizam, a da li je to donelo hrvatskom narodu sreću ili ne, neka sam hrvatski narod prosudi.

„Te elite su kao i Ante Pavelić u službi onih koji u globalnim razmerima drže moć. Tu su banke i korporacije i mislim da je Hrvatska izgubila svaku suverenost i da joj svaki evropski političar ili centar evropske-atlantske moć i može naređivati“, kazao je.

Na konstataciju da se čini kao da se Hrvatska vraća u srednji vek, Buden odgovara potvrdno. „Pa naravno da se vraća u srednji vek. Uzmite na primer, hrvatski jezik. On se navodno strašno razlikuje od srpskog jezika, i tako dalje. Tu ima blebetanja u beskočanost, ali zašto se toliko blebeće o toj različitosti? Pa zato da se prikrije ona druga činjenica, a to je pitanje: čemu hrvatski jezik u hrvatskom obrazovanju. Vi više nemate nikakve industrije, šta će vam na hrvatskom jeziku terminologija u hemiji, biologiji, strojarstvu, brodogradnji, proizvodnji, u teoriji, filozofiji, u istoriji umetnosti. Hrvatski jezik vam više uopšte ne treba“, zaključio je Buden.

(Tanjug)

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Pukla ljubav Hrvatske i Nemačke: Kako je Zagreb polomio zube

„Ustaše su HOS-u bile uzor, ZDS je ustaški pozdrav“

Izraelski list: Vlada pruža slab otpor simpatizerima ustaša

Osilili se: Hrvatska ušla u diplomatski rat sa svim komšijama

U Zagrebu misa za Hitlerove generale

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: