Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Zagrebu misa za Hitlerove generale

Datum objave: subota, 24 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

U Bazilici srca Isusovog u Zagrebu u subotu u 17 sati zakazana je misa zadušnica za “35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH”, stoji u lecima kojima se poziva na taj događaj.

commons.wikimedia.org/Bundesarchiv, Bild 101I-164-0389-23A / Theodor Scheerer / CC-BY-SA 3.0
commons.wikimedia.org/Bundesarchiv,
Bild 101I-164-0389-23A /
Theodor Scheerer / CC-BY-SA 3.0

Kako se navodi portal “Indeks”, reč je o visokim časnicima koji su u jesen 1945. godine pogubljeni kao ratni zločinci. Misa se ne spominje na internet stranici župe, a odgovor na telefonske pozive nije bilo moguće dobiti, navodi taj portal.

“Antifašistički Vjesnik” je istražio ko su neki od spomenutih ustaških časnika za koje je zakazana misa.

Ustaški general Antun Nardeli zapovedao je ustaškim snagama u istočnoj Bosni.

Zabeleženo je da je svojim vojnicima naredio: “!Sve što hoda na dve noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite”.

Nardeli je kasnije bio jedan od ustaških zapovednika u napadima na Petrovu goru, gde je oko 1.800 ljudi uhvaćeno i odvedeno u koncentracione logore.

Josip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić bili su zapovednici u ofanzivi na Kozaru, u kojoj je ubijeno i internirano više od 50.000 civila.

General Tomislav Sertić predvodio je ekspedicije kojima je primarni cilj bilo uništenje srpskog civilnog stanovništva u Lici. General Slavko Skoliber, zapovednik Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zbora stacioniranog u Novoj Gradiški, bio je jedan od najodgovornijih za omogućavanje neometanog rada logora smrti u Jasenovcu. Njegov zadatak bio je da onemogući beg logorašima, ili pokušaj oslobodilačke akcije partizana.

Prema knjizi “Na suđenju” 1945. godine zaključeno je da Slavko Skoliber snosi jednaku krivicu za sprovođenje ustaškog genocidnog plana kao i njegovi ideološki arhitekti Ante Pavelić i Mile Budak, piše “Antifašistički Vjesnik”, preneo je “Indeks”.

Izvor: Vesti online

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top