fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatski političari se plaše da osude ustaštvo

Direktor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof istakao je da Evropa ne smije da ćuti na ustaštvo i ocijenio da se hrvatski političari plaše da nedvosmisleno osude ustaške zločine.

Efraim Zurof  (Foto D. Ćirkov)
Efraim Zurof (Foto D. Ćirkov)

Zurof je rekao da je Hrvatska veoma malo uradila po pitanju učenja o zločinima ustaša ili borbe protiv „ustaške nostalgije“.

„Tako je izložba o Jasenovcu bila edukativna katastrofa, a politički lideri u Hrvatskoj se najčešće plaše da nedvosmisleno osude ustaške zločine“, rekao je on za „Večernje novosti“.

Na pitanje zašto Evropa ćuti na ponovno bujanje ustaštva, iako je Hrvatska članica EU, Zurof je rekao da Evropa ne ćuti samo kada su u pitanju ustaše, nego je nijema i na iskorjenjivanje istine o holokaustu u mnogim zemljama EU.

On je rekao da je u NDH stradalo 30.000 Jevreja, od 40.000 koliko ih je bilo 1041. godine, a da su 20.000 njih ubile ustaše u samoj Hrvatskoj, dok su preostalih 10.000 ustaše deportovale u Aušvic.

Zurof je ocijenio da istorija Holokausta u Srbiji nije dobro poznata izvan Balkana te dodao da prva zemlja koja je proglašena da je očišćena od jevrejskog stanovništva nije Srbija, nego Estonija.

Komentarišući postupak u Srbiji za rehabilizaciju Milana Nedića, Zurof je istakao da je njegov stav vrlo jasan i da je ubijeđen da pojedinci, koji su sarađivali sa nacistima, nikada ne treba da budu rehabilitovani.

On je naveo da su i dalje na slobodi stotine, ako ne i hiljade nacista, ali problem je u tome što se ne zna ko od njih može biti priveden pravdi, a osim njihovih godina, problem je što u mnogim zemljama nema poltičke volje da se oni procesuiraju.

Zurof je dodao da u Norveškoj i Švedskoj, zbog ustavnih ograničenja, mnogi nikada neće biti kažnjeni, te napomenuo da podaci njegovog centra pokazuju da su od 2001. godine osuđena 104 nacista, a da je od aprila 2015. do marta 2016. godine osuđena samo jedna osoba u Njemačkoj.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zurof: Kanonizacija Stepinca bila bi religiozna tragedija …

Zurof: Netanjahu u izjavi o Hrvatskoj nije spomenuo genocid …

Zurof: Stepinac ne može biti ni svetac ni heroj | Jadovno 1941.

Zurof: Hrvatska je samo vrh ledenog brijega | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: