Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрватски и муслимански нацисти: 23. брдска СС дивизија „Кама“

Припадници 2. чете 2. ловачког пука позирају за фотографију за време обуке, у близини мађарског села Кунбаје. У предњем реду у светлој кошуљи стоји командир чете, нижи четни СС-вођа Алфред Бергер.

Кама

Кама је друга хрватска Вафен СС дивизија. Нова дивизија је добила почасни наслов „Кама“. Регрутација у дивизију „Кама“ почела је 10. јуна 1944, а највећи број официра и подофицира били су Нијемци. Хрватски официри су такођер из Ханџар дивизије пребачени у „Каму“, укључујући и цијелу извиђачку јединицу. Ово је била друга хрватско-муслиманска дивизија.

Занимљиво је то да „Кама“ никад није била у величини дивизије. У септембру 1944. дивизија је бројала 3.793 војника. Плашећи се партизанских ометања у обучавању регрута, мјесто обуке дивизије била је регија Бачка. Бачка је била анектирана од Мађарске у априлу 1941, и била је довољно одвојена од партизанског утјецаја.

Дивизија почиње дјеловати у јулу и аугусту 1944., али током мјесеца септембра 1944. Црвена Армија је направила опасно напредовање према Мађарској и Балкану. Мјесто обуке дивизије било је уз ватрену линију. СС-ФХА је покушао опремити дивизију за борбу, 24. септембар је био одређен као датум с којим дивизија креће у борбу. Степен обуке регрута је и даље био само основни, међутим, одређени датум је дошао. СС-ФХА увидио је да дивизија нема времена за потпуно формирање. Како се Црвена Армија кретала по Мађарској, њемачки официри одлучили су укинути дивизију и њене војнике и обучене официре премијештали су у друге дивизије. Одлука је донешена у октобру 1944, и главнина дивизијског састава помогла је у формирању 31. СС добровољачке гренадирске дивизије.

Муслимански војници из дивизије „Кама“ су по наредби отишли у Ханџар дивизију. Неки од њих су дезертирали током пута у  штаб Ханџар дивизије, али се већина јавила на дужност.

„Кама“ је предвиђена као противпартизанска јединица, али ситуација у Европи присилила је њемачко војно водство на укидање дивизије, и дивизија никада није до краја формирана нити је била у борбама. Након распуштања јединице редни број 23 уступљен је сљедећој формираној, 33. СС добровољачкој панцергренадирској дивизији „Недерланд“.

ИЗВОР ЗА ФОТОГРАФИЈУ: http://bandenkampf.blogspot.ba

ИЗВОР ЗА ТЕКСТ: Википедија

Извор: Срби у БиХ

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: