Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрватски хелсиншки одбор: Подаци о Јасеновцу су језик мржње

jasenovac

Хрватски хелсиншки одбор (ХХО) оценио jе данас да подаци Међународне комисиjе за истину о Јасеновцу (МКИЈ) и изjаве њеног председника Србољуба Живановића коjи говоре о геноциду над Србима, Ромима и Јевреjима у фашистичкоj Независноj држави Хрватскоj (НДХ) представљаjу „jезик мржње“.

У изjави за jавност коjу jе потписао председник ХХО Иван Звонимир Чичак, оцењено jе да су тврдње Живановића и, како се каже, дружине, „плод болесне злонамерне мржње“.

„Оне су само наставак писања о усташком режиму током jугославенско-комунистичког режима. Кроз све те натписе од 1945. до данас провлачи се теза о геноцидности хрватског народа“, тврди ХХО.

„Колико нам jе познато, до данас постоjи само jедна пресуда о геноциду, а то jе пресуда Медународног суда правде у Хагу коjи говори о геноциду што су га починили српски воjници у Босни и Херцеговини над Бошњацима у Сребреници“, наведено jе у изjави ХХО.

Ова невладина организациjа притом негира податке Комисиjе за истину о Јасеновцу о умешаности католичких свештеника из фрањевачког реда у геноцид почињен у концлогору Јасеновац.

Тако наводи да су „вође фрањевачких провинциjа од коjих jе свака деловала у неком од делова НДХ, 12. jуна 1941. године закључили да фрањевци не могу бити чланови усташког покрета, да им се брани политичка делатност као и учешће у прогону Срба, Јевреjа и Рома“.

ХХО jе закључио да деловање Живановића и МКИЈ „представља озбиљну индициjу да становити кругови у Србиjи и Републици Српскоj припремаjу терен за нове регионалне сукобе и ствараjу за њега ‘осветнички оквир'“.

Уз тврдњу да не жели учествовати „у стигматизациjи ниjедног народа, нити у продубљивању мржње између Хрвата и Срба, што би само могло припремити терен за нове ратне сукобе“, Чичак jе наjавио да ће после седнице Извршног одбора, краjем седмице предложити хрватском Сабору, Влади и другим политичким, друштвеним, културним и верским нституциjама конкретне мере „за сузбиjање ширења ове опасне мржње“.

Чичак jе иначе веома ангажован у тражењу истрага због наводних злочина над квислинзима на краjу Другог светског рата, а противи се и инициjативи да Сабор више не буде покровитељ комеморациjе квислинзима код Блаjбурга коjа се претвара у величање усташа и њихове државе.

ХХО jе изjавом реаговао на извештаjе српских медиjа са промоциjе прилога и текстова сабраних у две књиге с Пете конференциjе Међународне комисиjе за истину о Јасеновцу, одржане краjем маjа у Бањалуци.

Професор Живановић jе на промоциjи у Београду навео да jе према подацима Комисиjе у Јасеновцу страдало нешто више од 700.000 Срба, 23.000 Јевреjа и око 80.000 Рома, а до сличних процена дошла jе после Другог светског рата Државна комисиjа бивше СФРЈ.

Живановић jе у навео и да jе, на основу jош непотпуних истраживања, у логорима усташке НДХ за децу, страдало 42.791 српско дете, 5.737 ромске и 3.710 jевреjске деце узраста до 14 година, као и да jе 1.371 католички свештеник „чинио грозне, просто невероватне злочине у НДХ“.

„Ако се зна да их jе било око 2.000, то значи да су од три католичка свештеника, двоjица били кољачи. А готово сви су били припадници фрањевачког реда“, обjаснио jе оваj професор лондонског универзитета.

Он jе у интервjуу листу „Политика“ указао и да нису тачни подаци Спомен подручjа Јасеновац, према коjима jе у том логору уморено свега 80.000 људи и обjаснио да jе то последица става Хрватске „да jе злочин почиjен само ако jе позната жртва, односно починилац злочина“.

„Како ћемо утврдити имена оних жртава коjе су изгореле у Пећилиjевим пећима у Јасеновцу или коjе су у казанима куване, а од њихове људске масти добиjан сапун“, запитао jе Живановић и навео да jе у Смедереву у руци држао те сапуне помешане с песком jер су их Немци делили преко Црвеног крста.

Он jе додао да jош „не знамо ни имена жртава коjа су као острва лешева пловила Савом и Дунавом из Јасеновца“, коjе jе лично гледао када их jе вода избацивала на обале ових река.

Извор: blic.rs

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: