Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatski helsinški odbor: Podaci o Jasenovcu su jezik mržnje

jasenovac

Hrvatski helsinški odbor (HHO) ocenio je danas da podaci Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu (MKIJ) i izjave njenog predsednika Srboljuba Živanovića koji govore o genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima u fašističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) predstavljaju „jezik mržnje“.

U izjavi za javnost koju je potpisao predsednik HHO Ivan Zvonimir Čičak, ocenjeno je da su tvrdnje Živanovića i, kako se kaže, družine, „plod bolesne zlonamerne mržnje“.

„One su samo nastavak pisanja o ustaškom režimu tokom jugoslavensko-komunističkog režima. Kroz sve te natpise od 1945. do danas provlači se teza o genocidnosti hrvatskog naroda“, tvrdi HHO.

„Koliko nam je poznato, do danas postoji samo jedna presuda o genocidu, a to je presuda Medunarodnog suda pravde u Hagu koji govori o genocidu što su ga počinili srpski vojnici u Bosni i Hercegovini nad Bošnjacima u Srebrenici“, navedeno je u izjavi HHO.

Ova nevladina organizacija pritom negira podatke Komisije za istinu o Jasenovcu o umešanosti katoličkih sveštenika iz franjevačkog reda u genocid počinjen u konclogoru Jasenovac.

Tako navodi da su „vođe franjevačkih provincija od kojih je svaka delovala u nekom od delova NDH, 12. juna 1941. godine zaključili da franjevci ne mogu biti članovi ustaškog pokreta, da im se brani politička delatnost kao i učešće u progonu Srba, Jevreja i Roma“.

HHO je zaključio da delovanje Živanovića i MKIJ „predstavlja ozbiljnu indiciju da stanoviti krugovi u Srbiji i Republici Srpskoj pripremaju teren za nove regionalne sukobe i stvaraju za njega ‘osvetnički okvir'“.

Uz tvrdnju da ne želi učestvovati „u stigmatizaciji nijednog naroda, niti u produbljivanju mržnje između Hrvata i Srba, što bi samo moglo pripremiti teren za nove ratne sukobe“, Čičak je najavio da će posle sednice Izvršnog odbora, krajem sedmice predložiti hrvatskom Saboru, Vladi i drugim političkim, društvenim, kulturnim i verskim nstitucijama konkretne mere „za suzbijanje širenja ove opasne mržnje“.

Čičak je inače veoma angažovan u traženju istraga zbog navodnih zločina nad kvislinzima na kraju Drugog svetskog rata, a protivi se i inicijativi da Sabor više ne bude pokrovitelj komemoracije kvislinzima kod Blajburga koja se pretvara u veličanje ustaša i njihove države.

HHO je izjavom reagovao na izveštaje srpskih medija sa promocije priloga i tekstova sabranih u dve knjige s Pete konferencije Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, održane krajem maja u Banjaluci.

Profesor Živanović je na promociji u Beogradu naveo da je prema podacima Komisije u Jasenovcu stradalo nešto više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i oko 80.000 Roma, a do sličnih procena došla je posle Drugog svetskog rata Državna komisija bivše SFRJ.

Živanović je u naveo i da je, na osnovu još nepotpunih istraživanja, u logorima ustaške NDH za decu, stradalo 42.791 srpsko dete, 5.737 romske i 3.710 jevrejske dece uzrasta do 14 godina, kao i da je 1.371 katolički sveštenik „činio grozne, prosto neverovatne zločine u NDH“.

„Ako se zna da ih je bilo oko 2.000, to znači da su od tri katolička sveštenika, dvojica bili koljači. A gotovo svi su bili pripadnici franjevačkog reda“, objasnio je ovaj profesor londonskog univerziteta.

On je u intervjuu listu „Politika“ ukazao i da nisu tačni podaci Spomen područja Jasenovac, prema kojima je u tom logoru umoreno svega 80.000 ljudi i objasnio da je to posledica stava Hrvatske „da je zločin počijen samo ako je poznata žrtva, odnosno počinilac zločina“.

„Kako ćemo utvrditi imena onih žrtava koje su izgorele u Pećilijevim pećima u Jasenovcu ili koje su u kazanima kuvane, a od njihove ljudske masti dobijan sapun“, zapitao je Živanović i naveo da je u Smederevu u ruci držao te sapune pomešane s peskom jer su ih Nemci delili preko Crvenog krsta.

On je dodao da još „ne znamo ni imena žrtava koja su kao ostrva leševa plovila Savom i Dunavom iz Jasenovca“, koje je lično gledao kada ih je voda izbacivala na obale ovih reka.

Izvor: blic.rs

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: