fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska uručila Srbiji protest zbog spomenika Tepiću

Hrvatska je Srbiji uputila „oštar“ usmeni protest povodom zaključka Vlade Srbije o podizanju spmenika narodnom heroju Milanu Tepiću, saopštio je danas potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić

Hrvatska je Srbiji uputila „oštar“ usmeni protest povodom zaključka Vlade Srbije o podizanju spmenika narodnom heroju Milanu Tepiću, saopštio je danas potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je novinarima rekao da je usmeni protest uručen ambasadorki Srbije u Zagrebu Miri Nikolić, koja je jutro pozvana da hitno dođe u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Dačić je objasnio da je protest ambasadorki Nikolić uručen sa obrazloženjem da je za Hrvartsku neprihvatljivo podizanje spomenika čoveku koji je samoubilačkom akcijom pruzrokovao smrt 11 hrvatskih branitelja, kao i neutvrđen broj regruta JNA, te da je takav akt srpske vlade štetan po dobrosusedske bilateralne odnose“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Ocenio je da je „indikativno“ da se oni brinu za regrute JNA.

„Naravno, naša ambasadorka u Zagrebu odbila je apsolutno te kritike izražene u protestu jer opšte je poznato da su Hrvatske paravojne formacije, nakon napada i zauzimanja kasarne u Bjelovaru 1991. godine streljali četvoricu oficira JNA i da počionioci tog zločina, iako su poznati, do dan danas nisu procesuirani, a da ne pričam kome se sve u Hrvatskoj dižu spomenici i spomen obeležja sa ustaškim simbolima“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj spomenici se dižu teroristi Barišiću, trehabilituju ličnosti iz NDH sa veoma problematičnom ulogom, kao što je kardinal Stepinac, pa je čak i danas na srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sinju ispisan ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Dačić kaže da Hrvati nisu upotrebili izraz za Milana Tepića da je ratni zločinac, ali je ocenio da takav čin od hrvatskog MIP-a pokazuje da oni „apsolutno nisu u stanju da pogledaju malo u svoje dvorište“.

Srbiju, kaže Dačić, ne zanimaju unutrašnji odnosi u Hrvatskoj, ne zanima je ko je na vlasti u Hrvatskoj, ali je zanima i nikada neće dozvoliti da ne ostane bez odgovora kada se negde napiše ustaški pozdrav „Za dom spremni“, jer je taj pozdrav, kako je rekao, bio u Zemunu, dokle se protezala NDH.

„Srbija nikada nije osvajala Hrvatsku, a Hrvatska je sa Hitlerom osvajala Srbiju do Zemuna. A Hrvatska nama šalje proteste zbog podizanja spomenika Milanu Tepiću, koji je proglašen za narodnog heroja od predsedništva SFRJ. To je tragikomično, ali pokazuje svu dubinu procesa koji postoje u Hrvatskoj, koji uopšte ne razlikuje da u međunarodnim odnosima Srbije i Hrvatske treba da tražimo ono što nas spaja, a ne ono što nas razdvaja“, istakao je Dačić.

Kako je dodao, Srbija je zaista spremn za dobru regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose, ali nema sa druge strane nikakvih reakcija, pokušaja, osude pokušaja rehabilitacije fašističke prošlosti.

„Kao što sam se ovde borio protiv toga, ja sam odavde izbacio sliku Milana Nedića koju je Koštunica stavio kao predsednika vlade Srbije. E pa sigurno se neću saglasiti da se rehabilituju ustaški i fašistički pozdrav za dom spremni i to od mene ne može niko da traži, pa ni (hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo) Štir, uvažavajući to što možda to njega lično pogađa“, rekao je Dačić.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Vulin o Tepiću: Nama „Oluja“ zločin, vama herojski čin…

Narodni heroj Milan Tepić dobija spomenik na Savskom vencu …

U ime časti – govor majora Milana Tepića | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: