fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрватска основала комисију о усташама и партизанима

Влада Хрватске основала је Вијеће за суочавање с посљедицама владавине недемократских режима, што је најављено крајем прошле године пошто је у Јасеновцу постављено спомен-обиљежје погинулима у рату деведесетих на којем је уклесан и усташки поздрав „За дом спремни“.

Андреј Пленковић Фото: klix.ba
Андреј Пленковић Фото: klix.ba

„Циљ оснивања Вијећа је суочавање с отвореним историјско-идеолошким питањима о недемократским режимима у Хрватској од почетка Другог светског рата до проглашења независности Хрватске“, наводи се у одлуци о оснивању већа које ће своје предлоге израдити до 1. марта идуће године.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је на сједници Владе да хрватско друштво мора да се суочи с посљедицама наслијеђа недемократских система и да је задатак већа израда свеобухватних препорука усмјерених на суочавање с прошлошћу и препорука правног регулисања употребе и истицања обиљежја недемократских режима.

Истакао је да у Хрватској постоји различита управна и судска пракса по питању истицања тоталитарних симбола.

„Полазишна основа је отклон од сваког тоталитаризма. И протеклог викенда смо осудили екстремизам, срамотне плакате усмерене на српску мањину у Вуковару, и постројавање страначке војске Аутохтоне Хрватске странке права, гдје се промовисао фашизам и усташтво“, нагласио је премијер.

Изразио је увјерење да ће препоруке које ће донијети веће допринијети превазилажењу друштвених подјела.

На челу веијћа биће предсједник Хрватске академије наука и умјетности Звонко Кусић, а у његовом раду учествоваће двадесетак истакнутих хрватских научника, историчара, политиколога и правних стручњака.

У одлуци о оснивању наводи се да ће Веће до 1. марта идуће године израдити своје предлоге.

Премијер Андреј Пленковић најавио је оснивање комисије прије неколико месеци пошто је у Јасеновцу постављено спомен-обележје погинулима у рату деведесетих на коме је уклесан усташки поздрав „За дом спремни“.

Спомен-обиљежје поставило је удружење Хрватске одбрамбене снаге, а спорни поздрав је у службеном грбу тог удружења.

Влада није скинула спорно спомен-обележје, иако су то од ње захтијевала бројна удружења цивилног друштва, а Пленковић је изјавио да плоча не велича неке особе из Другог светског рата, већ је постављена као спомен-обележје ратним ветеранима погинулим у рату деведесетих.

Он је тада најавио и формирање комисије која ће предложити институционалне и законске оквире како би се хрватско друштво одредило према симболима тоталитарних система.

У дијелу стручне јавности је оцијењено да нема потребе за формирањем комисије, која је колоквијално названа комисијом о усташама и партизанима, јер хрватски прописи и пракса Уставног суда јасно забрањују фашистичке симболе, међу њима и усташки поздрав „За дом спремни“.

Извор: Агенције, РТС

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: