Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Hrvatska osnovala komisiju o ustašama i partizanima

Datum objave: četvrtak, 2 marta, 2017
Veličina slova: A- A+

Vlada Hrvatske osnovala je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, što je najavljeno krajem prošle godine pošto je u Jasenovcu postavljeno spomen-obilježje poginulima u ratu devedesetih na kojem je uklesan i ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Andrej Plenković Foto: klix.ba
Andrej Plenković Foto: klix.ba

“Cilj osnivanja Vijeća je suočavanje s otvorenim istorijsko-ideološkim pitanjima o nedemokratskim režimima u Hrvatskoj od početka Drugog svetskog rata do proglašenja nezavisnosti Hrvatske”, navodi se u odluci o osnivanju veća koje će svoje predloge izraditi do 1. marta iduće godine.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da hrvatsko društvo mora da se suoči s posljedicama naslijeđa nedemokratskih sistema i da je zadatak veća izrada sveobuhvatnih preporuka usmjerenih na suočavanje s prošlošću i preporuka pravnog regulisanja upotrebe i isticanja obilježja nedemokratskih režima.

Istakao je da u Hrvatskoj postoji različita upravna i sudska praksa po pitanju isticanja totalitarnih simbola.

“Polazišna osnova je otklon od svakog totalitarizma. I proteklog vikenda smo osudili ekstremizam, sramotne plakate usmerene na srpsku manjinu u Vukovaru, i postrojavanje stranačke vojske Autohtone Hrvatske stranke prava, gdje se promovisao fašizam i ustaštvo”, naglasio je premijer.

Izrazio je uvjerenje da će preporuke koje će donijeti veće doprinijeti prevazilaženju društvenih podjela.

Na čelu veijća biće predsjednik Hrvatske akademije nauka i umjetnosti Zvonko Kusić, a u njegovom radu učestvovaće dvadesetak istaknutih hrvatskih naučnika, istoričara, politikologa i pravnih stručnjaka.

U odluci o osnivanju navodi se da će Veće do 1. marta iduće godine izraditi svoje predloge.

Premijer Andrej Plenković najavio je osnivanje komisije prije nekoliko meseci pošto je u Jasenovcu postavljeno spomen-obeležje poginulima u ratu devedesetih na kome je uklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Spomen-obilježje postavilo je udruženje Hrvatske odbrambene snage, a sporni pozdrav je u službenom grbu tog udruženja.

Vlada nije skinula sporno spomen-obeležje, iako su to od nje zahtijevala brojna udruženja civilnog društva, a Plenković je izjavio da ploča ne veliča neke osobe iz Drugog svetskog rata, već je postavljena kao spomen-obeležje ratnim veteranima poginulim u ratu devedesetih.

On je tada najavio i formiranje komisije koja će predložiti institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sistema.

U dijelu stručne javnosti je ocijenjeno da nema potrebe za formiranjem komisije, koja je kolokvijalno nazvana komisijom o ustašama i partizanima, jer hrvatski propisi i praksa Ustavnog suda jasno zabranjuju fašističke simbole, među njima i ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Izvor: Agencije, RTS

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top