fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska osnovala komisiju o ustašama i partizanima

Vlada Hrvatske osnovala je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, što je najavljeno krajem prošle godine pošto je u Jasenovcu postavljeno spomen-obilježje poginulima u ratu devedesetih na kojem je uklesan i ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Andrej Plenković Foto: klix.ba
Andrej Plenković Foto: klix.ba

„Cilj osnivanja Vijeća je suočavanje s otvorenim istorijsko-ideološkim pitanjima o nedemokratskim režimima u Hrvatskoj od početka Drugog svetskog rata do proglašenja nezavisnosti Hrvatske“, navodi se u odluci o osnivanju veća koje će svoje predloge izraditi do 1. marta iduće godine.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da hrvatsko društvo mora da se suoči s posljedicama naslijeđa nedemokratskih sistema i da je zadatak veća izrada sveobuhvatnih preporuka usmjerenih na suočavanje s prošlošću i preporuka pravnog regulisanja upotrebe i isticanja obilježja nedemokratskih režima.

Istakao je da u Hrvatskoj postoji različita upravna i sudska praksa po pitanju isticanja totalitarnih simbola.

„Polazišna osnova je otklon od svakog totalitarizma. I proteklog vikenda smo osudili ekstremizam, sramotne plakate usmerene na srpsku manjinu u Vukovaru, i postrojavanje stranačke vojske Autohtone Hrvatske stranke prava, gdje se promovisao fašizam i ustaštvo“, naglasio je premijer.

Izrazio je uvjerenje da će preporuke koje će donijeti veće doprinijeti prevazilaženju društvenih podjela.

Na čelu veijća biće predsjednik Hrvatske akademije nauka i umjetnosti Zvonko Kusić, a u njegovom radu učestvovaće dvadesetak istaknutih hrvatskih naučnika, istoričara, politikologa i pravnih stručnjaka.

U odluci o osnivanju navodi se da će Veće do 1. marta iduće godine izraditi svoje predloge.

Premijer Andrej Plenković najavio je osnivanje komisije prije nekoliko meseci pošto je u Jasenovcu postavljeno spomen-obeležje poginulima u ratu devedesetih na kome je uklesan ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Spomen-obilježje postavilo je udruženje Hrvatske odbrambene snage, a sporni pozdrav je u službenom grbu tog udruženja.

Vlada nije skinula sporno spomen-obeležje, iako su to od nje zahtijevala brojna udruženja civilnog društva, a Plenković je izjavio da ploča ne veliča neke osobe iz Drugog svetskog rata, već je postavljena kao spomen-obeležje ratnim veteranima poginulim u ratu devedesetih.

On je tada najavio i formiranje komisije koja će predložiti institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sistema.

U dijelu stručne javnosti je ocijenjeno da nema potrebe za formiranjem komisije, koja je kolokvijalno nazvana komisijom o ustašama i partizanima, jer hrvatski propisi i praksa Ustavnog suda jasno zabranjuju fašističke simbole, među njima i ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Izvor: Agencije, RTS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: