Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрватска не може бити Тужена за Јасеновац

Професор међународног праваТибор Варади Фото А. Васиљевић
Професор међународног права
Тибор Варади Фото А. Васиљевић

Међународни суд правде у Хагу може да суди за геноцид само на основу Конвенције о геноциду која је донета након Другог светског рата, дакле након Јасеновца и након НДХ. Конвенција не може да се примењује ретроактивно, каже за „Политику” професор међународног права Тибор Варади, коментаришући јучерашњи захтев Српске  народне партије Ненада Поповића за хитно покретање тужбе пред међународним и домаћим правосуђем за геноцид против Хрватске као „неспорне наследнице НДХ и најмлађе чланице ЕУ”.

„Мало је и срамота да се са људским патњама игра, али то није пут правде јер таква тужба није могућа. Конвенција је донета 1948. године, али је ступила на снагу јануара 1951. године, пошто ју је ратификовао довољан број држава, и примењује се за дела почињена након јануара 1951. године”, објашњава Варади.

Зато није било ни суђења нацистима?

Управо тако. Ни у Нирнбергу није суђено за геноцид. Тада то дело још није био део међународног права.

Дакле, овакве иницијативе су уна­пред осуђене на неуспех?

Да, због тога и Србија, када је поднела противтужбу против Хрватске, није тужила за Јасеновац јер је то било правно немогуће.

Јасеновац се ипак спомињао у контратужби као историјски контекст како би се лакше разумели догађаји из деведесетих година.

Навођење историјског контекста је нешто друго од саме тужбе. Иначе, крајње је спорно и то да ли је Хрватска баш правна наследница НДХ.

Србија је једина земља која је била тужена по Конвенцији о геноциду.

Тачно. Наравно за дела која су наводно учињена након ступања на снагу конвенције. Али то је макар процедурално било могуће јер је тужена за дела која су наводно почињена током деведесетих година. После је утврђено да Србија није починила геноцид и то је једна добра одлука.

Аутор: Ј. Церовина

Извор: ПОЛИТИКА, субота 14 мај 2016., стр. 5

 

Везане вијести:

„Хитно поднети тужбу против Хрватске за геноцид“

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: