Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Hitno podneti tužbu protiv Hrvatske za genocid”

Datum objave: petak, 13 maja, 2016
Veličina slova: A- A+

Parlamentarna SNP Nenada Popovića zahteva hitno pokretanje tužbe za genocid protiv Hrvatske pred međunarodnim i domaćim pravosuđem.

Zločin genocida nikad ne zastareva
Zločin genocida nikad ne zastareva

Da im se sudilo na vreme, ne bi ponovili genocid

Kako navode, Hrvatska je “nesporna naslednica NDH i najmlađa članica EU”.

U saopštenju SNP, koja je u parlament ušla na listi SNS, navodi se da ta stranka to traži na dan kada je pre 75 godina ministar unutrašnjih poslova ustaške NDH Andrija Artuković potpisao “Provedbenu naredbu o ustrojstvu i poslovanju Ravnateljstva za javni red i sigurnost (RAVSIGUR)”, koja je bila “pravni osnov” za stavljanje van zakona oko dva miliona Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma.

Poznato je, navodi se u saopštenju, da zločin genocida nikada ne zastareva, te da je istrebljenje nehrvatskog življa na teritoriji NDH bio planski sistematski projektovan i realizovan poduhvat, što pokazuju i samo nazivi prvih pravnih akata koje je, u proleće 1941. godine donela ustaška vlast.

Reč je, dodaje se, o “Zakonskoj odredbi o rasnoj pripadnosti; Zakonskoj odredbi o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda; Naredbi o ustrojstvu i radu rasnopolitičkog povjerenstva; Naredbi o utvrđivanju rasne pripadnosti državnih i samoupravnih službenika i vršitelja slobodnih akademskih zvanja; Naredbi o zaposlenju ženskih osoba u nearijskim kućanstvima”.

Poglavnik ustaško-fašističke NDH, koja je istrebila gotovo milion Srba, Ante Pavelić, umro je 10 godina posle rata, u bezbednom egzilu na Zapadu, a ime Pavelićevog ideologa i uzora, “oca hrvatske nacije” Ante Starčevića, autora čuvene rečenice “Srbe valja tretirati, dakle, kao životinje” – danas krasi trgove gradova diljem “evropske Hrvatske”.

Da se, posle Drugog svetskog rata, Hrvatskoj sudilo za počinjeni genocid, taj se genocid ne bi ponovio početkom devedesetih, i ne bi i najnoviji epilog bio tragičan po srpski narod: prema popisu stanovništva iz 1991, u RH je živelo 600.000, a deceniju kasnije samo 200.000 Srba, podseća SNP.

Izvor: Vesti online

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top