Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Hitno podneti tužbu protiv Hrvatske za genocid”

Parlamentarna SNP Nenada Popovića zahteva hitno pokretanje tužbe za genocid protiv Hrvatske pred međunarodnim i domaćim pravosuđem.

Zločin genocida nikad ne zastareva
Zločin genocida nikad ne zastareva

Da im se sudilo na vreme, ne bi ponovili genocid

Kako navode, Hrvatska je “nesporna naslednica NDH i najmlađa članica EU”.

U saopštenju SNP, koja je u parlament ušla na listi SNS, navodi se da ta stranka to traži na dan kada je pre 75 godina ministar unutrašnjih poslova ustaške NDH Andrija Artuković potpisao “Provedbenu naredbu o ustrojstvu i poslovanju Ravnateljstva za javni red i sigurnost (RAVSIGUR)”, koja je bila “pravni osnov” za stavljanje van zakona oko dva miliona Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma.

Poznato je, navodi se u saopštenju, da zločin genocida nikada ne zastareva, te da je istrebljenje nehrvatskog življa na teritoriji NDH bio planski sistematski projektovan i realizovan poduhvat, što pokazuju i samo nazivi prvih pravnih akata koje je, u proleće 1941. godine donela ustaška vlast.

Reč je, dodaje se, o “Zakonskoj odredbi o rasnoj pripadnosti; Zakonskoj odredbi o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda; Naredbi o ustrojstvu i radu rasnopolitičkog povjerenstva; Naredbi o utvrđivanju rasne pripadnosti državnih i samoupravnih službenika i vršitelja slobodnih akademskih zvanja; Naredbi o zaposlenju ženskih osoba u nearijskim kućanstvima”.

Poglavnik ustaško-fašističke NDH, koja je istrebila gotovo milion Srba, Ante Pavelić, umro je 10 godina posle rata, u bezbednom egzilu na Zapadu, a ime Pavelićevog ideologa i uzora, “oca hrvatske nacije” Ante Starčevića, autora čuvene rečenice “Srbe valja tretirati, dakle, kao životinje” – danas krasi trgove gradova diljem “evropske Hrvatske”.

Da se, posle Drugog svetskog rata, Hrvatskoj sudilo za počinjeni genocid, taj se genocid ne bi ponovio početkom devedesetih, i ne bi i najnoviji epilog bio tragičan po srpski narod: prema popisu stanovništva iz 1991, u RH je živelo 600.000, a deceniju kasnije samo 200.000 Srba, podseća SNP.

Izvor: Vesti online

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: