Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvatska ne može biti Tužena za Jasenovac

Datum objave: subota, 14 maja, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+
Profesor međunarodnog pravaTibor Varadi Foto A. Vasiljević
Profesor međunarodnog prava
Tibor Varadi Foto A. Vasiljević

Međunarodni sud pravde u Hagu može da sudi za genocid samo na osnovu Konvencije o genocidu koja je doneta nakon Drugog svetskog rata, dakle nakon Jasenovca i nakon NDH. Konvencija ne može da se primenjuje retroaktivno, kaže za „Politiku” profesor međunarodnog prava Tibor Varadi, komentarišući jučerašnji zahtev Srpske  narodne partije Nenada Popovića za hitno pokretanje tužbe pred međunarodnim i domaćim pravosuđem za genocid protiv Hrvatske kao „nesporne naslednice NDH i najmlađe članice EU”.

„Malo je i sramota da se sa ljudskim patnjama igra, ali to nije put pravde jer takva tužba nije moguća. Konvencija je doneta 1948. godine, ali je stupila na snagu januara 1951. godine, pošto ju je ratifikovao dovoljan broj država, i primenjuje se za dela počinjena nakon januara 1951. godine”, objašnjava Varadi.

Zato nije bilo ni suđenja nacistima?

Upravo tako. Ni u Nirnbergu nije suđeno za genocid. Tada to delo još nije bio deo međunarodnog prava.

Dakle, ovakve inicijative su una­pred osuđene na neuspeh?

Da, zbog toga i Srbija, kada je podnela protivtužbu protiv Hrvatske, nije tužila za Jasenovac jer je to bilo pravno nemoguće.

Jasenovac se ipak spominjao u kontratužbi kao istorijski kontekst kako bi se lakše razumeli događaji iz devedesetih godina.

Navođenje istorijskog konteksta je nešto drugo od same tužbe. Inače, krajnje je sporno i to da li je Hrvatska baš pravna naslednica NDH.

Srbija je jedina zemlja koja je bila tužena po Konvenciji o genocidu.

Tačno. Naravno za dela koja su navodno učinjena nakon stupanja na snagu konvencije. Ali to je makar proceduralno bilo moguće jer je tužena za dela koja su navodno počinjena tokom devedesetih godina. Posle je utvrđeno da Srbija nije počinila genocid i to je jedna dobra odluka.

Autor: J. Cerovina

Izvor: POLITIKA, subota 14 maj 2016., str. 5

 

Vezane vijesti:

„Hitno podneti tužbu protiv Hrvatske za genocid“

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top