Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvati ustaški dječiji logor Jastrebarsko prikazuju kao “dječiji dom”

Datum objave: četvrtak, 18 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+

Savo Štrbac upozorava na još jedan pokušaj revizije istorije u kojem Hrvatsko kulturno vijeće iz Zagreba pokušava da ustaški logor za djecu u Jastrebarskom iz vremena Drugog svjetskog rata prikaže kao “dječiji dom za ratnu siročad”.

Srpska djeca u logoru
Srpska djeca u logoru

On u autorskom tekstu za “Večernje novosti” navodi da je Hrvatsko kulturno vijeće za 23. avgust zakazalo trodnevni naučni skup, povodom Sveevropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, o temi Jastrebarskog, pri čemu ovaj ustaški dječiji logor nazivaju “dječijim domom”, a zločine nad djecom “komunističkim zločinima”.

On ocjenjuje da to što radi Hrvatsko kulturno vijeće predstavlja nastavak revizije istorije i rehabilitacije ustaštva i Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ u doslovnom smislu značenja tih pojmova.

On dodaje da iza toga stoje ugledni naučni, društveni, kulturni i crkveni predstavnici, poznati i u Hrvatskoj i van nje, koji nesporno imaju veliki uticaj na hrvatsko “pučanstvo”.

“Ono što nas Srbe iz Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine /RSK/, ali i Srbe generalno i državu Srbiju kao maticu, treba brinuti jesu vrlo izgledne posljedice ovakvih `istina`”, istakao je Štrbac.

On je naveo da se takve “istine” neminovno prepliću sa današnjim odnosom hrvatske države prema Srbima, jer opravdavaju sve zločine počinjene nad njima i za vrijeme NDH i u takozvanom domovinskom ratu devedesetih.

“Ako im se ne suprotstavimo argumentovanom istinom i na vrijeme, mogli bi u tome i uspjeti”, naveo je Štrbac.

On upozorava da se u tekstu člana Upravnog odbora Hrvatskog kulturnog vijeća Ante Belje, priloženom uz poziv na skup, navodi da su srpska kozaračka siročad “rezultat sukoba četnika i partizana” i da su prvo bila “zbrinuta” u Jasenovcu i Gradiški, a potom krajem jula 1942. godine su stigla u “dom za siročad u Jastrebarskom”.

Beljo u tom tekstu navodi da su djeca bila jako neishranjena i bolovala od raznih bolesti, a da su ih liječile hrvatske i slovenačke časne sestre te da je na kraju “samo oko 17 odsto djece umrlo, dok je ostatak spasen”.

U tekstu Beljo kaže da su partizani 26. avgusta 1942. godine “provalili” u taj navodni dom u Jastrebarskom, te da su doveli djecu starosti od 10 do 12 godina, a da su najmlađu djecu ostavili da lutaju po šumi, pa su o njima ponovo “brinule časne sestre, a mnoga su udomljena kod porodica u Hrvatskoj, koje su ih školovale, te da ih veliki broj i danas živi po čitavoj Hrvatskoj”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Katanac na istini logora Jastrebarsko (I dio)

VIDEO – Logori za decu u NDH

TAJNA PARCELE 142 NA ZAGREBAČKOM GROBLjU MIROGOJ

Zašto i od koga su djeca sa Kozare dovedena u poziciju da ih neko spasava i usvaja?
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top