fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvati ukinuli penzije za čak 40.000 Srba

Ni 22 godine posle stravičnih zločina naši sunarodnici u susednoj državi ne mogu da ostvare prava. Primenom novog zakona, iz biračkog spiska izbrisano 67.496 osoba srpske nacionalnosti

Srbima se onemogućava i da izađu na birališta / Foto: Darko Dozet
Srbima se onemogućava i da izađu na birališta / Foto: Darko Dozet

Da „Oluja“ i dalje nemilosrdno šiba Srbe, potvrđuju i podaci da oni ni 22 godine od stravičnog pogroma ne mogu u Hrvatskoj da ostvare neka osnovna prava.

Tako, recimo, čak 40.000 naših sunarodnika ni dan-danas ne prima penzije koje su zaradili, isto toliko njih ne može da se vrati u kuće i stanove, a ukupna šteta koju firme iz Srbija i izbegli građani potražuje od zvaničnog Zagreba je čak 40 milijardi dolara!

Kakav status „uživaju“ Srbi, slikovito govori i podatak hrvatskog ministarstva uprave da je primenom novog zakona o prebivalištu 67.496 njih izbrisano sa biračkih spiskova.

O sumornom položaju Srba u Hrvatskoj i u našem regionu juče su govorili i predstavnici Naprednog kluba, na predstavljanju svog devetog godišnjeg izveštaja:

– Hrvatska, sa svojim ekstremnim nacionalizmom, glavni je generator antisrpskog raspoloženja, ne samo u ovoj zemlji, već i u svim ostalim državama regiona u kojima su ugrožena politička prava srpskog naroda.

Čedomir Antić, jedan od autora izveštaja, tvrdi da u Hrvatskoj Srbi formalno imaju sva prava, ali je i u protekloj godini nastavljen trend njihovog nepoštovanja:

– Srbima se konstantno osporavaju ljudska, građanska i manjinska prava, i predmet su gotovo svakodnevnih političkih napada hrvatske javnosti i političara.

Prema njegovom mišljenju, u Hrvatskoj postoji sistemska politika, čiji je cilj da Srbima bude onemogućen povratak, obnova i dalji život u zemlji iz koje potiču, što vodi opadanju njihovog broja i nestanku srpske zajednice u toj državi.

– Srbi se tamo konstantno isključuju iz političkog i javnog života i postaju skrivena manjina. Ova zemlja, suočena s velikim problemima sopstvenog identiteta, konstantno emituje antisrpsko raspoloženje koje plodno tlo nalazi u okruženju. Postoji jasna veza između nasilja nad Srbima u Hrvatskoj i na Kosovu, iako je tokom prošle godine u pokrajini zabeleženo manje incidenata na nacionalnoj osnovi nego u Hrvatskoj – kazao je Antić.

SAMO 186.000 SRBA

PRE rata u Hrvatskoj je živelo 582.000 Srba i činili su 12,2 odsto stanovništva. Prema popisu iz 2001, bilo ih je 201.000. Deset godina kasnije, prema podacima sa poslednjeg popisa obavljenog 2011. ostalo ih je još manje – 186.000, odnosno samo 4,36 odsto.

Autor: R. DRAGOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Puzigaća: Hrvatska obustavila oko 1,2 miliona penzija …

Večernje novosti: Hrvatska duguje Srbima za izgubljenu …

Linta: Skandalozna odluka Međunarodne organizacije rada …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: