fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хрвати укинули пензије за чак 40.000 Срба

Ни 22 године после стравичних злочина наши сународници у суседној држави не могу да остваре права. Применом новог закона, из бирачког списка избрисано 67.496 особа српске националности

Србима се онемогућава и да изађу на биралишта / Фото: Дарко Дозет
Србима се онемогућава и да изађу на биралишта / Фото: Дарко Дозет

Да „Олуја“ и даље немилосрдно шиба Србе, потврђују и подаци да они ни 22 године од стравичног погрома не могу у Хрватској да остваре нека основна права.

Тако, рецимо, чак 40.000 наших сународника ни дан-данас не прима пензије које су зарадили, исто толико њих не може да се врати у куће и станове, а укупна штета коју фирме из Србија и избегли грађани потражује од званичног Загреба је чак 40 милијарди долара!

Какав статус „уживају“ Срби, сликовито говори и податак хрватског министарства управе да је применом новог закона о пребивалишту 67.496 њих избрисано са бирачких спискова.

О суморном положају Срба у Хрватској и у нашем региону јуче су говорили и представници Напредног клуба, на представљању свог деветог годишњег извештаја:

– Хрватска, са својим екстремним национализмом, главни је генератор антисрпског расположења, не само у овој земљи, већ и у свим осталим државама региона у којима су угрожена политичка права српског народа.

Чедомир Антић, један од аутора извештаја, тврди да у Хрватској Срби формално имају сва права, али је и у протеклој години настављен тренд њиховог непоштовања:

– Србима се константно оспоравају људска, грађанска и мањинска права, и предмет су готово свакодневних политичких напада хрватске јавности и политичара.

Према његовом мишљењу, у Хрватској постоји системска политика, чији је циљ да Србима буде онемогућен повратак, обнова и даљи живот у земљи из које потичу, што води опадању њиховог броја и нестанку српске заједнице у тој држави.

– Срби се тамо константно искључују из политичког и јавног живота и постају скривена мањина. Ова земља, суочена с великим проблемима сопственог идентитета, константно емитује антисрпско расположење које плодно тло налази у окружењу. Постоји јасна веза између насиља над Србима у Хрватској и на Косову, иако је током прошле године у покрајини забележено мање инцидената на националној основи него у Хрватској – казао је Антић.

САМО 186.000 СРБА

ПРЕ рата у Хрватској је живело 582.000 Срба и чинили су 12,2 одсто становништва. Према попису из 2001, било их је 201.000. Десет година касније, према подацима са последњег пописа обављеног 2011. остало их је још мање – 186.000, односно само 4,36 одсто.

Аутор: Р. ДРАГОВИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Пузигаћа: Хрватска обуставила око 1,2 милиона пензија …

Вечерње новости: Хрватска дугује Србима за изгубљену …

Линта: Скандалозна одлука Међународне организације рада …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: