Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvati se “setili” optužnice da bi pritisli Srbiju!

Datum objave: četvrtak, 25 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+

Ministarstvo branitelja naprasno otvorilo pitanje srpskog predmeta protiv Branimira Glavaša. Smeta im Zakon o univerzalnoj jurisdikciji. Proces počelo vojno sudstvo

Glavaš odavno dobio srpsku optužnicu
Glavaš odavno dobio srpsku optužnicu

Hrvatsko Ministarstvo branitelja izazvalo je pravu uzbunu kada je, sa pet godina zakašnjenja, obavestilo Branimira Glavaša i ostale optužene još iz 2011. godine da se u Srbiji protiv njih vodi postupak, mada su skoro svi to znali! Glavašu je čak svojevremeno optužnica i uručena.

Otvaranje stare priče koja će uzburkati javnost, kako kaže Savo Štrbac iz “Veritasa”, ima samo jedan cilj – da ponovo izvrši pritisak na Beograd da ukine, za Hrvate sporni, Zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Glavaševa stranka Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSV) odmah je objavila kao “ekskluzivu” da je u Srbiji protiv njihovog lidera podignuta optužnica. Na stranačkim internet-stranicama objavljeno je i obaveštenje Ministarstva branitelja, u kom se navodi da je ona podignuta na osnovu “spornog zakona”, kojim se Srbija “samoinicijativno proglasila nadležnom za vođenje postupka za ratne zločine na teritoriju bivše SFRJ”. Takođe se dodaje da Vlada Hrvatske preduzima sve korake da se ukine primena tog zakona. HDSSV je saopštio da je obaveštenje Ministarstva stiglo tek 24. avgusta, iako je na njemu kao datum naveden 27. jul.

Iz cele priče ispalo je da Srbija ima neke tajne optužnice, koje krije. Istina je, međutim, drugačija. Reč je o predmetima koje je Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo od nekadašnjeg Vojnog tužilaštva.

POSTUPAK U TOKUU

Srpskom Tužilaštvu za ratne zločine nisu želeli da komentarišu optužnicu protiv Glavaša, jer bi to, kako kaže Milan Petrović, v. d. tužioca za ratne zločine, štetilo postupku. – Postupak nije u fazi u kojoj bih mogao da dajem obaveštenja javnosti – kratko je rekao Petrović.

– Na toj optužnici nalaze se 44 imena, među kojima su Vladimir Šeks, u to vreme potpredsednik Vlade zadužen za unutrašnju politiku, Tomislav Merčep, osnivač paravojnih formacija, Ivan Vekić, ratni ministar MUP, i Branimir Glavaš, ratni komandant Osijeka – kaže Štrbac. – Protiv njih je vođen postupak u odsustvu, dok je preostalih 40 bilo u zarobljeništvu, u Srbiji, saslušani su i priznali zločine, a takođe su i jedan drugog teretili.

Ključna četvorka bila je optužena po komandnoj odgovornosti, a ostali za konkretne ratne zločine na području Osijeka, Vukovara i Istočne Slavonije. Optužnice su još pre pet godina dostavljene diplomatskim putem Zagrebu, na osnovu dogovora srpskog i hrvatskog tužilaštva za ratne zločine. Očekivalo se da će se optužni o njima izjasniti, ali do toga do danas nije došlo. Jedini koji je javno tada priznao da je dobio optužnicu, i to zato što je bio u zatvoru u BiH, bio je upravo Glavaš.

Što se tiče ostalih, Zagreb im nije uručio jer je, kada se videlo da je na optužnici i Šeks, alfa i omega hrvatskog pravosuđa, donet Zakon o ništavosti odluka vojnih sudova bivše JNA.

– Vojno tužilaštvo otvorilo je svojevremeno oko 150 procesa, što istraga što optužnica, za Istočnu Slavoniju – kaže Štrbac. – Vojni sud je čak izrekao pet-šest smrtnih presuda. Vođeni su ozbiljni procesi za ozbiljne ratne zločine. Međutim, svi su razmenjeni 14. avgusta 1992, u Nemetinu, a sa njima je predata i dokumentacija tužilaštva. Hrvati su obećali da će nastaviti započete postupke, a one koji su već osuđeni proslediti u zatvor. Od toga nije bilo ništa.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Jović – „Sveti Branimir Glavaš. Uskoro“. | Jadovno 1941.

Dmitrović: Nije Glavaš problem | Jadovno 1941.

Vrhovni sud u Zagrebu ukinuo presudu Glavašu | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top