Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati se odriču Tita

HDZ kroji novu istoriju i odnos prema onima koji su je stvarali. Godišnjica pobede nad fašizmom skromno obeležena. Pobeda HDZ na izborima donela bi i proces potpunog „sklanjanja” Tita

Trg maršala Tita u Zagrebu na kojem je zgrada HNK

Trg maršala Tita u Zagrebu na kojem je zgrada HNK

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

IME Josipa Broza veoma brzo moglo bi da nestane sa ulica i trgova hrvatskih gradova ukoliko desna koalicija pobedi na izborima na jesen. Za HDZ i njegove satelite Tito je zločinac koji ne zaslužuje da se po njemu nazovu ulice, a prvo bi mogao da “padne” Trg maršala Tita u Zagrebu, na kojem je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta.

Da se Titu loše piše pokazao je i nedavni istup admirala Davora Domazeta Loše, koji se iz naftalina ponovo pojavio kao perjanica desničara. Ovaj bivši oficir JNA, koji na hrvatsku stranu nije odmah otišao jer je čekao, po vlastitom priznanju, da mu bivša armija popravi zube, tvrdi da Tito nije bio Hrvat iz Zagorja već ruski agent rođen u vanbračnoj vezi bečkog bogataša i njegove služavke Hrvatice. To je samo jedna u nizu glupih teorija koje mogu da se čuju, ali važnije od toga je da hrvatska desnica čim joj se ukaže prilika, osporava Josipa Broza. Ne samo kao predsednika bivše države, već i kao partizanskog komandanta koji je u ratu, na strani antifašističke svetske koalicije, pobedio fašiste i domaće kolaboracioniste.

Za Tomislava Karamarka, šefa opozicije koji je po struci takođe istoričar, Tito je isključivo zločinac i sigurno je da bi pobedom HDZ-a na izborima, što je sada sasvim izvesno, počeo proces potpunog “sklanjanja” Tita. Značilo bi to i pisanje nove istorije, u kojoj bi se verovatno daleko veći značaj dao “hrvatskim žrtvama” 1945, a ne antifašističkoj borbi. Ionako, sedamdeset godina od pobede nad fašizmom u Hrvatskoj je skromno obeleženo, više kroz politička prepucavanja što predsednica Kolinda Grabar Kitarović nije bila na skupu na kojem su antifašisti istakli značaj tog datuma. Kako je predsednica izostala i sa komemoracije u Jasenovcu, a u subotu namerava da se pojavi u Blajburgu, za mnoge je to najava nekog drugog vremena u kojem mesta za Tita i antifašiste neće biti. Očekuje se da će u Blajburg doći 20.000 ljudi, a misu će predvoditi kardinal Josip Bozanić.

TUĐMAN I SANADER

HDZ je i ranije bio u vlasti ali Tita nije dirao. Razlog tome je stav bivših lidera stranke prema njemu. I Franjo Tuđman i Ivo Sanader su ga cenili. Tuđman nije uklonio ni Titovu bistu iz svoje kancelarije, a Sanader je Broza isticao kao jednog od najistaknutijih Hrvata u istoriji. Sve se promenilo dolaskom Karamarka na čelo HDZ-a.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Kitarovićeva: Tito je bio diktator! – Jadovno 1941.

KITAROVIĆEVA SE ODREKLA ANTIFAŠISTIČKE BORBE 

Da nije bilo Tita, ne bi bilo Hrvatske“ – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: