Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрвати се одричу Тита

ХДЗ кроjи нову историjу и однос према онима коjи су jе стварали. Годишњица победе над фашизмом скромно обележена. Победа ХДЗ на изборима донела би и процес потпуног „склањања” Тита

Трг маршала Тита у Загребу на коjем jе зграда ХНК

Трг маршала Тита у Загребу на коjем jе зграда ХНК

ЗАГРЕБ – ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ИМЕ Јосипа Броза веома брзо могло би да нестане са улица и тргова хрватских градова уколико десна коалициjа победи на изборима на jесен. За ХДЗ и његове сателите Тито jе злочинац коjи не заслужуjе да се по њему назову улице, а прво би могао да “падне” Трг маршала Тита у Загребу, на коjем jе зграда Хрватског народног казалишта.

Да се Титу лоше пише показао jе и недавни иступ адмирала Давора Домазета Лоше, коjи се из нафталина поново поjавио као перjаница десничара. Оваj бивши официр ЈНА, коjи на хрватску страну ниjе одмах отишао jер jе чекао, по властитом признању, да му бивша армиjа поправи зубе, тврди да Тито ниjе био Хрват из Загорjа већ руски агент рођен у ванбрачноj вези бечког богаташа и његове служавке Хрватице. То jе само jедна у низу глупих теориjа коjе могу да се чуjу, али важниjе од тога jе да хрватска десница чим jоj се укаже прилика, оспорава Јосипа Броза. Не само као председника бивше државе, већ и као партизанског команданта коjи jе у рату, на страни антифашистичке светске коалициjе, победио фашисте и домаће колаборационисте.

За Томислава Карамарка, шефа опозициjе коjи jе по струци такође историчар, Тито jе искључиво злочинац и сигурно jе да би победом ХДЗ-а на изборима, што jе сада сасвим извесно, почео процес потпуног “склањања” Тита. Значило би то и писање нове историjе, у коjоj би се вероватно далеко већи значаj дао “хрватским жртвама” 1945, а не антифашистичкоj борби. Ионако, седамдесет година од победе над фашизмом у Хрватскоj jе скромно обележено, више кроз политичка препуцавања што председница Колинда Грабар Китаровић ниjе била на скупу на коjем су антифашисти истакли значаj тог датума. Како jе председница изостала и са комеморациjе у Јасеновцу, а у суботу намерава да се поjави у Блаjбургу, за многе jе то наjава неког другог времена у коjем места за Тита и антифашисте неће бити. Очекуjе се да ће у Блаjбург доћи 20.000 људи, а мису ће предводити кардинал Јосип Бозанић.

ТУЂМАН И САНАДЕР

ХДЗ jе и раниjе био у власти али Тита ниjе дирао. Разлог томе jе став бивших лидера странке према њему. И Фрањо Туђман и Иво Санадер су га ценили. Туђман ниjе уклонио ни Титову бисту из своjе канцелариjе, а Санадер jе Броза истицао као jедног од наjистакнутиjих Хрвата у историjи. Све се променило доласком Карамарка на чело ХДЗ-а.

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Китаровићева: Тито jе био диктатор! – Jadovno 1941.

КИТАРОВИЋЕВА СЕ ОДРЕКЛА АНТИФАШИСТИЧКЕ БОРБЕ 

Да ниjе било Тита, не би било Хрватске“ – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: