Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрвати опет муче српске избеглице

Они коjи имаjу станарско право под повољниjим условима моћи ће да откупе станове само у Источноj Славониjи, Барањи и Западном Срему

ОДЛУКА ДОНЕТА ПОД ПРИТИСКОМ... Хрватски повратници изборили су се за своjа станарска права, али не због српских избеглица већ само због себе
ОДЛУКА ДОНЕТА ПОД ПРИТИСКОМ… Хрватски повратници изборили су се за своjа станарска права, али не због српских избеглица већ само због себе

Одлука Владе Хрватске да се избеглицама омогући откуп станова по повољним условима на основу стамбених права односи се само на простор Источне Славоније, Барање и Западног Срема и донета је под притиском Хрвата повратника, а не да би се олакшало српским избеглицама, каже за Пресс Миодраг Линта, председник Коалиције избегличких удружења из Хрватске.

Он каже да је изјава потпредседника Владе Хрватске Слободана Узелца погрешно протумачена због чега су многи помислили да ће сви Срби без условљавања моћи да искористе некадашње стамбено право. Поменути простор је до 1998. било под мисијом УНТАЕС-а, после чега су се Хрвати враћали на ово подручје.

– Телефони су нам се усијали, избеглице су нас звале мислећи да ће сви имати то право. То је, у ствари, учињено због притиска Хрвата повратника у то подручје који су тражили повољније услове за откуп станова, а онда такав пропис мора да важи и за Србе који ту живе. За већину и даље важи програм о стамбеном збрињавању који се показао као дискриминаторски, јер да би повратник повратио своје станарско право не сме да има имовину на простору бивше Југославије, нити да је било шта наследио од 1991. Хрватска је начинила велики пропуст што није поступила као Босна и Херцеговина и поништила незаконите одлуке о одузимању станарског права – каже Линта.

Влада Хрватске је за те станове утврдила цену од 798 евра по квадрату, што се умањује за амортизацију, односно године старости и положај стана у згради, а цена се увећава до 30 одсто, зависно од величине града у којем бивши носилац станарског права жели да живи и откупи стан. За избеглице је предвиђен попуст од 1,5 одсто за сваку годину у избеглиштву. Линта каже да је толики износ неправедан, јер су Хрвати од 1993. откупљивали станове из којих су протерани Срби и за по неколико пута нижу цену.

Поднето 4.500 захтева за откуп стана

Саво Штрбац, директор Истраживачко-документационог центра „Веритас“, рекао је да су услови за добијање стана у програму стамбеног збрињавања ригорозни.

– До сада је поднесено укупно 4.500 захтева за откуп стана. Од тога је одбијено око 1.600 захтева, а око 1.500 је позитивно решено, с тим да је 1.035 станова додељено. Срби су имали између 42 и 50 хиљада станова – нагласио је Штрбац.

Коалиција избегличких удружења из Хрватске последњих месец и по дана прикупља потписе за петицију ЕУ која од Брисела тражи да се Хрватској одложи пријем у ЕУ док се не реше права прогнаних Срба.

– Ми и даље инсистирамо на повраћају сваког одузетог стана или, ако то није могуће, да се изврши правична накнада. Идеја наше петиције није само да се реши питање станарских права, него да се сва отворена питања ставе на сто. Преко 50.000 Срба је 1991. године имало пензије у Хрватској које су активирали у годинама после рата, али им ништа није надокнађено за тај период. Хрватска у просеку дугује 81 исплату по пензионеру. Мора да се реши питање одузетог пословног простора, ван простора некадашње српске крајине преко 10.000 српских кућа је спаљено а које не улазе програм повратка. Постоји и питање тајних спискова. Око 450 људи је у Хрватској осуђено, а сматрамо да те пресуде нису доношене на валидним чињеницама. До краја следеће недеље ћемо имати прикупљене потписе из Србије, Босне и иностранства. Петицију ћемо копирати у 15 примерака и послати руководствима Србије и Хрватске, ЕУ и амбасадама Америке, Француске, Кине и Русије. Желимо да пре потписивања приступног акта Хрватске за пријем у ЕУ неко у Бриселу постави питање шта Хрватска ради са питањем људских права протераних Срба. Ово је петиција за Хрватску, за нову и другачију Хрватску у којој Срби коначно више неће бити грађани другог реда – каже Линта.

Извор: Press online

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: