fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati o Tesli: Specijal o Tesli uz pesmu i pitanje je li Srbin

Specijal „Nikola Tesla – Čovek koji je izumeo 20. vek“ u izdanju hrvatskog „Večernjeg lista“, predstavljen je u Tehničkom muzeju u Zagrebu

Nikola Tesla / Foto Arhiva VN
Nikola Tesla / Foto Arhiva VN

Specijal „Nikola Tesla – Čovek koji je izumeo 20. vek“ u izdanju hrvatskog „Večernjeg lista“, predstavljen je u Tehničkom muzeju u Zagrebu koji nosi Teslino ime, a održan je i okrugli sto na kome je moderator gostu iz Beograda postavio pitanje da li je Tesla bio hrvatski ili srpski naučnik.

Hina navodi da su učesnici okruglog stola istakli da vreme ovog velikana nauke, koji je živeo „dva puta ispred svoga vremena“, tek dolazi.

Navodi se da je zajednički stav okupljenih na predstavljanju specijala bio da je, nakon što se o Tesli uglavnom dosta ćutalo i tek bi neko ponekad sa njegovog fascinatnog lika i dela „skinuo prašinu“, čini se došlo vreme da se to promeni.

Hrvatska agencija navodi da se o Tesli nije samo govorilo, već i pevalo pošto je događaj bio popraćen i predstavljanjem spota i pesme „Nikola Tesla“ grupe „Teška industrija“ i Gorana Karana.

Glavni urednik Dražen Klarić rekao je da „Večernji list“ specijalom o Nikoli Tesli počinje trilogiju o velikim istorijskim ličnostima, uz ocenu da bi Hrvatska sada trebalo da čini puno više na brendiranju Tesle, iako on ne negira neke pomake i ostvarenja.

Navodi se da je u uvodnom članku Klarić napisao da je „Tesla, kao pobornik hrvatsko-srpskoga bratstva, poput ostalih istorijskih i savremenih zagovornika, „stavljen u zapećak“ tokom Domovinskog rata, što se moglo i razumeti jer su stradanja i razaranja bila velika“.

Klarić je uveren da sada, međutim, u Hrvatskoj treba da čine puno više, pa je ovaj specijal mali doprinos tome. On je najavio da će početkom decembra specijal imati promociju i u Briselu.

Hina navodi da su na okruglom stolu učestvovala i dvojica vrsnih poznavalaca Teslinog dela – hrvatski akademik Vladimir Par i gost iz Beograda profesor Velimir Abramović.

Navodi se da je moderator okruglog stola profesor doktor Božo Skoko postavio jedno, kako je rekao, „zločesto“ pitanje – da li je Tesla hrvatski ili srpski naučnik, a Abramović je s osmehom odgovorio kako bi Indijci rekli da je indijski, jer u Kolkati (ranije Kalkuta) na ulazu u jedan centar stoji veliki Teslin portret i istakao da su Tesline projekcije planetarne.

On je podsetio da je Tesla 1900. objavio ideju koju je nazvao „Svetski sis­tem“, koji se po oceni Abramovića danas događa uz dve milijarde korisnika Fejsbuka, koji je time i najveća država na svetu.

Navodi se da se Abramović osvrnuo i na reči akademika Para o odnosu nauke i umetnosti i podsetio da je u svojim memoarima vajar i arhitekta Ivan Meštrović napisao da je Tesla mislio da nauka i umetnost u suštini imaju isti izvor koji dolazi „odozgo i ođednom“.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Nikola Tesla – simbol za našu identifikaciju | Jadovno 1941.

Nova hrvatska podvala: Nikola Tesla je Vlah! | Jadovno 1941.

Prava istina o Tesli: Ne, nikad nije govorio da je Hrvat …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: