fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvati ne daju „agresorsku imovinu“

Eterna.jpg

Kula — I pored toga što se vidno normalizuju odnosi između Srbije i Hrvatske, sve su manji izgledi da će Fabrici koža Eterna biti vraćeno radničko odmaralište.

Ovaj objekat, opremljen po standardima hotela „B“ kategorije, prisvojio je Fond za privatizaciju Hrvatske i potom ga, pre petnaest godina, prodao jednoj zagrebačkoj firmi za 450.000 nemačkih maraka.

Pre šest godina Eterna je u Okružnom sudu u Šibeniku podnela tužbu protiv države Hrvatske, ali još nema nikakvog odgovora. U međuvremenu, krajem 2010. godine, u ovom preduzeću otvoren je stečajni postupak, pa je ponovo pokrenuto to pitanje, kako bi se prodajom odmarališta obezbedio deo novca za namirenje obaveza prema poveriocima. Ali, kako kaže stečajni upravnik Predrag Ljubović, potpuno je neizvesno da li će kulskim kožarima ta vredna imovina biti vraćena.

„Nedavno sam boravio u Šibeniku i razgovarao sa sudijama tamošnjeg Okružnog suda i oni su mi rekli da odmaralište pripada Hrvatskoj, prema njenim važećim zakonima, kao imovina oduzeta od agresora. Nisu propustili priliku da mi stave do znanja da se Srbija u Hrvatskoj smatra agresorom, uz cinično pitanje da li smo mi vratili imovinu Nemcima zaplenjenu na kraju Drugog svetskog rata“, veli Ljubović, koji smatra da bi Eterna mogla dobiti pomenuto odmaralište samo ukoliko bi Srbija i Hrvatska potpisale međudržavni sporazum o vraćanju imovine.

Tako su pala u vodu i očekivanja oko 120 nekadašnjih radnika ovog preduzeća, koji su ostali bez posla kada je otvoren stečaj, da će se makar malo ovajditi od prodaje odmarališta ili odgovarajućeg obeštećenja, budući da im fabrika duguje četrdeset plata i neuplaćene doprinose za osam godina penzijskog staža.

„Stečaj će, svakako, biti okončan pre nego što definitivno bude poznata dalja sudbina odmarališta. U najboljem slučaju, ako se ono ikada vrati, stečaj se može aktivirati kako bi se preuzelo i prodalo, a od tog novca potom namirili preostali poverioci Eterne“, objašnjava Predrag Ljubović.

Osim odmarališta sa tridesetak soba i 110 ležajeva, velikim restoranskim prostorom, letnjom baštom i uređenom plažom, Kuljanima je zaplenjen i kompletno opremljen brod za 25 osoba koji im je služio za prevoz iz Šibenske luke do ostrva, krstarenja po Jadranu i za iznajmljivanje inostranim turističkim grupama. Procenjuje se da sva ta imovina sada vredi oko milion evra.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: