fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хрвати не дају „агресорску имовину“

Eterna.jpg

Кула — И поред тога што се видно нормализуjу односи између Србиjе и Хрватске, све су мањи изгледи да ће Фабрици кожа Етерна бити враћено радничко одмаралиште.

Оваj обjекат, опремљен по стандардима хотела „Б“ категориjе, присвоjио jе Фонд за приватизациjу Хрватске и потом га, пре петнаест година, продао jедноj загребачкоj фирми за 450.000 немачких марака.

Пре шест година Етерна jе у Окружном суду у Шибенику поднела тужбу против државе Хрватске, али jош нема никаквог одговора. У међувремену, краjем 2010. године, у овом предузећу отворен jе стечаjни поступак, па jе поново покренуто то питање, како би се продаjом одмаралишта обезбедио део новца за намирење обавеза према повериоцима. Али, како каже стечаjни управник Предраг Љубовић, потпуно jе неизвесно да ли ће кулским кожарима та вредна имовина бити враћена.

„Недавно сам боравио у Шибенику и разговарао са судиjама тамошњег Окружног суда и они су ми рекли да одмаралиште припада Хрватскоj, према њеним важећим законима, као имовина одузета од агресора. Нису пропустили прилику да ми ставе до знања да се Србиjа у Хрватскоj сматра агресором, уз цинично питање да ли смо ми вратили имовину Немцима заплењену на краjу Другог светског рата“, вели Љубовић, коjи сматра да би Етерна могла добити поменуто одмаралиште само уколико би Србиjа и Хрватска потписале међудржавни споразум о враћању имовине.

Тако су пала у воду и очекивања око 120 некадашњих радника овог предузећа, коjи су остали без посла када jе отворен стечаj, да ће се макар мало оваjдити од продаjе одмаралишта или одговараjућег обештећења, будући да им фабрика дугуjе четрдесет плата и неуплаћене доприносе за осам година пензиjског стажа.

„Стечаj ће, свакако, бити окончан пре него што дефинитивно буде позната даља судбина одмаралишта. У наjбољем случаjу, ако се оно икада врати, стечаj се може активирати како би се преузело и продало, а од тог новца потом намирили преостали повериоци Етерне“, обjашњава Предраг Љубовић.

Осим одмаралишта са тридесетак соба и 110 лежаjева, великим ресторанским простором, летњом баштом и уређеном плажом, Куљанима jе заплењен и комплетно опремљен брод за 25 особа коjи им jе служио за превоз из Шибенске луке до острва, крстарења по Јадрану и за изнаjмљивање иностраним туристичким групама. Процењуjе се да сва та имовина сада вреди око милион евра.

Извор: B92

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: