Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Hrvati dali milione za Hag

hag_hrvati.jpg

Prethodna hrvatska Vlada angažovala je američku advokatsku lobističku firmu “Paton Bogs” za lobiranje u Hagu u žalbenom postupku generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, nepravosnažno osuđenim zbog zločina nad Srbima tokom akcije “Oluja”.

Bivši ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković krajem jula prošle godine angažovao je “Paton Bogs” za pisanje podneska Haškom tribunalu kojim u žalbenom postupku Gotovini i Markaču traži status prijatelja suda, piše “Jutarnji list”.

Bošnjaković se ugovorom, koji je sklopljen na godinu dana, obavezao da će Vlada Hrvatske do 1. avgusta 2011. svakog mjeseca iz budžeta uplaćivati paušalni iznos od 60.000 dolara na račun lobističke firme, kao i da će nadoknađivati i dodatne troškove. Prema tom ugovoru, iz budžeta će za lobiranje u Hagu biti izdvojeno najmanje 560.000 evra (oko 4,2 miliona kuna).

Novi ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio je da je Hrvatska u žalbenom postupku dvojici generala zatražila status prijatelja suda, ali nije želio da otkrije o kojoj firmi je riječ i koliko će taj angažman koštati poreske obveznike s obzirom da je na taj posao bivša Vlada nalijepila oznaku tajnosti.

“Zanimljivo je, međutim, da u ugovoru stoji da hrvatsko Ministarstvo pravosuđa `Paton Bogsu` plaća ne samo savjetovanje o pravnim pitanjima, već i političko lobiranje. Kako je moguće na Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu uticati političkim lobiranjem ako se zna da bilo koji sud, pa i taj, mora biti osjetljiv isključivo na pravne argumente, sasvim je drugo pitanje, na koje je, zbog tajnosti ovog posla, takođe nemoguće dobiti odgovore”, piše “Jutarnji list”.

“Jutarnji” navodi da ovo nije prvi ugovor između hrvatske Vlade i “Paton Bogsa”, jer se na internetskim stranicama američkog Ministarstva pravosuđa može pronaći i ugovor potpisan početkom 1999. godine.

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač nepravosnažno su osuđeni pred Haškim tribunalom na 24, odnosno 18 godina za ratne zločina nad Srbima tokom akcije “Oluja”.

Advokatska lobistička firma “Paton Bogs”, sa sjedištem u Vašingtonu, jedna je od vodećih te vrste u Americi. Zapošljava oko 600 advokata i lobista s kancelarijama u osam gradova SAD i na Bliskom istoku.

Izvor: vidovdan.org

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: