Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Хрвати дали милионе за Хаг

hag_hrvati.jpg

Претходна хрватска Влада ангажовала jе америчку адвокатску лобистичку фирму “Патон Богс” за лобирање у Хагу у жалбеном поступку генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, неправоснажно осуђеним због злочина над Србима током акциjе “Олуjа”.

Бивши министар правосуђа Хрватске Дражен Бошњаковић краjем jула прошле године ангажовао jе “Патон Богс” за писање поднеска Хашком трибуналу коjим у жалбеном поступку Готовини и Маркачу тражи статус приjатеља суда, пише “Јутарњи лист”.

Бошњаковић се уговором, коjи jе склопљен на годину дана, обавезао да ће Влада Хрватске до 1. августа 2011. сваког мjесеца из буџета уплаћивати паушални износ од 60.000 долара на рачун лобистичке фирме, као и да ће надокнађивати и додатне трошкове. Према том уговору, из буџета ће за лобирање у Хагу бити издвоjено наjмање 560.000 евра (око 4,2 милиона куна).

Нови министар правосуђа Орсат Миљенић потврдио jе да jе Хрватска у жалбеном поступку двоjици генерала затражила статус приjатеља суда, али ниjе желио да откриjе о коjоj фирми jе риjеч и колико ће таj ангажман коштати пореске обвезнике с обзиром да jе на таj посао бивша Влада налиjепила ознаку таjности.

“Занимљиво jе, међутим, да у уговору стоjи да хрватско Министарство правосуђа `Патон Богсу` плаћа не само савjетовање о правним питањима, већ и политичко лобирање. Како jе могуће на Међународни суд за ратне злочине у бившоj Југославиjи у Хагу утицати политичким лобирањем ако се зна да било коjи суд, па и таj, мора бити осjетљив искључиво на правне аргументе, сасвим jе друго питање, на коjе jе, због таjности овог посла, такође немогуће добити одговоре”, пише “Јутарњи лист”.

“Јутарњи” наводи да ово ниjе први уговор између хрватске Владе и “Патон Богса”, jер се на интернетским страницама америчког Министарства правосуђа може пронаћи и уговор потписан почетком 1999. године.

Хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач неправоснажно су осуђени пред Хашким трибуналом на 24, односно 18 година за ратне злочина над Србима током акциjе “Олуjа”.

Адвокатска лобистичка фирма “Патон Богс”, са сjедиштем у Вашингтону, jедна jе од водећих те врсте у Америци. Запошљава око 600 адвоката и лобиста с канцелариjама у осам градова САД и на Блиском истоку.

Извор: vidovdan.org

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: