fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hitlerov duh oživljava: „Majn kampf“ u prodaji u Nemačkoj

Prvi put nakon 70 godina „Mein kampf“ (Moja borba) nemačkog nacističkog vođe Adolfa Hitlera od 8. januara 2016. biće pušten u prodaju u Nemačkoj.

Adolf Hitler i Benito Musolini

Ponovno štampanje knjige zabranjeno je nakon Drugog svetskog rata od regionalne bavarske vlade u čijem vlasništvu su bila autorska prava. Sa 1. januarom 2016. autorsko pravo je isteklo i Institut za savremenu istoriju u Minhenu odlučio je da objavi novo izdanje „Mein Kampfa“.

Nova knjiga nosiće naziv „Hitler, Mein Kampf, Kritičko izdanje“.

Novo kritičko izdanje s hiljadama napomena, komentara i referenci akademika ima za cilj da pokaže da je „Mein Kampf“ loše napisan, a ne moćan i zavodljiv.

Mnoge jevrejske grupe su pozdravile ovu publikaciju istakavši da je važno da postoji kritičko izdanje kako bi pomoglo da objasni holokaust. Na novom izdanju radilo se od 2009. godine, a biće objavljeno u dva toma i koštaće 59 evra.

Prvo izdanje „Mein Kampfa“ odštampano je 1925, osam godina pre nego što je Hitler došao na vlast. Do 1945. u Nemačkoj je objavljeno oko 12,4 miliona kopija od kojih je Hitler dobijao procenat na osnovu autorskih prava.

I dalje tabu u Izraelu

Politički manifest „Mein Kampf“ Adolfa Hitlera ostaje tabu knjiga u Izraelu gde centralno mesto u društvu i obrazovanju čini genocid za vreme Drugog svetskog rata.

U Izraelu je do sada bila strogo zabranjena svaka publikacija knjige, saopštilo je tamošnje Ministarstvo kulture i dodalo da ne očekuje da će mnogi izdavači u zemlji poželeti da objave tu antisemitsku knjigu.

– Ne bih izdao tu knjigu i da mi plate – izajvio je Frans presu Mari Grinfild, predstavnik kuće Gefen specijalizovane za knjige o istoriji judaizma.

(N1)

 

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti:

Hitlerova knjiga ponovo na policama knjižara

Pavelić i Hitler dosolili pljačku

Film o Hitleru podelio Nemačku

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: